U Sarajevu obilježen Međunarodni dan mira

607_20130921091800_shutterstock_4000345

Obilježavanje Međunarodnog dana mira upriličeno je danas u Sarajevu. Fra Marku Oršoliću dodijeljena je Nagrada za mirovni aktivizam za njegov dugogodišnji rad na izgradnji mira.

Goran Bubalo iz CRS-a (Catholic Relief Services) kazao je da već treću godinu, uz podršku USAID-a, Mreža za izgradnju mira obilježava ovaj dan. “Ove godine obilježavanje se radi u 30 gradova širom BiH”, kazao je Bubalo dodajući da obilježavanje radi Mreža od 84 organizacije.

Centralna manifestacija održana je danas ispred BBI centra u Sarajevu, a u okviru koje je fra Marku Oršoliću dodijeljena Nagrada za mirovni aktivizam za dugogodišnji rad na izgradnji mira. Oršolić je, preuzimajući nagradu, kazao da mu jako puno znači ova nagrada jer 84 nevladine organizacije su je dale. “Vjerujem da su to oni iskreno uradili, jer Internacionalni multireligijski i interkulturalni centar (IMIC) već djeluje više od 20 godina u BiH sa sjedištem u Sarajevu i s jednim jedinim ciljem – ne dozvoliti nikome da ljude vjerom dijeli”, kazao je fra Oršolić.

Drago mi je, dodao je, da su nevladine ogranizacije prepoznale tu vrstu angažmana. “Iznad svega mi je važno da će sljedeća godina biti godina mira, nadam se, zato što želim da ustinu Sarajevo postane mjesto koje taj mir stvara i čuva, a ne kao što je kroz istoriju bilo, povod za razne sukobe i ratove, nego povod za susretanje triju velikih svjetskih religija judaizma, kršćanstva i islama”, kazao je fra Marko Oršolić.

Večeras će u okviru Juventafesta biti dodijeljenja nagrada „Srđan Aleksić“ za novinarsko izvještavanje o marginaliziranim grupama. Urednica dokumentarno-obrazovnog programa na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona Edina Fazlić dobitinica je ovogodišnje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim grupama u BiH.

Predstavnik Mreže za mir Ševko Bajić je kazao da je ove godine više od 2.500 pojedinaca, organizacija iz BiH podržalo održavanje Sedmice mira koja je trajala od 15. do 22. septembra. “Poruka mira ove godine je ‘Osjeti snagu mira’. Mir nije nekakva isprazna fraza koju čitamo na nekakvim parolama, bilbordima ili plakatima, nego odgovornost svakog pojedinca i pojedinke da u svom vlastitom životu postane na neki način mirotvorac ili kreator mira”, kazao je Bajić.

Možda je to, dodao je, jedan od razloga zašto je više od 30 organizacija u više od 30 gradova podržalo ove godine održavanje Sedmice mira brojnim izložbama, predstavama, sportskim aktivnostima, simboličnim sađenjem drveća mira.

“Barem mi u BiH trebamo znati koliko je skupa cijena odsustva mira i zato svako od nas treba dati svoj doprinos u svom vlastitom životu, a onda u široj zajednici, kreiranju mira. Mir nije nešto što dajemo u ruke političarima da oni budu ti koji su odgovorni da upravljaju mirom, nego je odgovornost svakog pojedinca. Zbog toga je poruka današnjeg dana mira ‘osjeti snagu mira, živi mir, kreiraj mir'”, poručio je Bajić.

Uime Koalicije za REKOM, izvršna direktorica Udruženja „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH“ Sunita Dautbegović-Bošnjaković kazala je da danas zajedno s Mrežom za izgradnju mira obilježavaju Međunarodni dan mira. “Cilj cijele akcije jeste da se što više udruženja koja se bave ovom tematikom, koja promoviraju mir u BiH, okupe danas ovdje i pokažu građanima da imamo jaku snagu da promoviramo mir u BiH. Smatramo da nije teško promovirati mir u BiH, samo je potrebno da imamo volju, kako političke strukture, tako i društvene strukture da se uključi u promociju mira u BiH”, kazala je Dautbegović-Bošnjaković.

Smatramo, dodala je, da bez regionalne saradnje na ovim prostorima nema ni mira. “Ono što radi naše udruženje zajedno s Koalicijom za REKOM, jeste da se zalažemo za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje ratnih činjenica na prostoru bivše Jugoslavije. Ponosni smo na to da kažemo da je već REKOM postao međudržavni projekt. U septembru je bio prvi sastanak ličnih izaslanika svih država bivše Jugoslavije i time je počela jedna nova etapa REKOM-a. Znači, sa civilnog društva mi smo prešli na politički nivo”, kazala je Dautbegović-Bošnjaković.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE