333
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 14, 2021 @ 13:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Sarajka Jasmina Hostert, koja je na izborima u Njemačkoj u septembru izborila ulazak u Bundestag, za portal “Avaza” govorila je o jučerašnjim najavama koje su došle iz ove evropske zemlje, a koje se tiču uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

– Za sankcije protiv Milorada Dodika se i prije smjene na čelu Ministarstva vanjskih poslova zalagao bivši ministar Heik Mas (Maas). Nova ministrica Analena Berbok (Annalena Baerbock) nastavlja istu političku liniju. Smatram da je neophodno pokazati odlučnost i ne dozvoliti daljnju destabilizaciju Bosne i Hercegovine. Oni koji rade na urušavanju državnih institucija moraju biti sankcionirani – kazala je Hostert za portal “Avaza”.

Hostert je dodala i to da u Bundestagu još nisu imali diskusiju na tu temu.

– Zbog situacije sa koronom, ali ne sumnjam da će doći na red. Važno je da vlada ima podršku parlamenta po pitanju sankcija i mjera koje planiraju da uvedu prema destruktivnim snagama u Bosni i Hercegovini – istaknula je Hostert.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Podsjećamo da je jučer nova njemačka vlada pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku, koji ima za cilj da svoju “autonomnu Republiku Srpsku povuče iz Oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH”.

– Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a to također znači, a ja sam ovdje lobirala za to, da se postojeći režim sankcija sada koristi i protiv gospodina Dodika – rekla je jučer njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok.

LIDER