Sarajka od izlječive dijagnoze dovedena do smrti zbog savjeta “gurua”

BEACEBA2 6B80 458F 8701 3210BA0AB768
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tri godine nakon što su joj ljekari otkrili leukemiju i dali velike šanse za preživljavanje uz odgovarajuću terapiju, Sanela Memić-Vrcić preminula je u sarajevskoj bolnici.

Od otkrivanja bolesti do posljednjeg dolaska u bolnicu, ova doktorica stomatologije je intenzivno komunicirala s grupom osoba čiji član joj je govorio da zanemari preporuke ljekara za liječenje u bolnici.

Najmanje dvije osobe iz grupe ranije su osuđivane, između ostalog i za prevaru, a firma njenog najistaknutijeg člana za porez duguje više od milion maraka, piše u svojoj istrazi BIRN BiH.

U tom periodu Sanela je sve češće komunicirala s Pavom Šarcem iz Tomislavgrada. Ona ga je oslovljavala kao “učitelja” čiji savjeti joj mogu pomoći da se izbori s leukemijom.

Za manje od pola godine gotovo svakodnevne komunikacije, Šarac je osjetio da se toliko zbližio sa Sanelom da je bio slobodan u poruci tražiti pozajmicu od 30.000 KM da kupi novi auto.

To nije bio jedini put da je on u porukama govorio o novcu. Istraživanje BIRN-a BiH također je pokazalo da Sanela nije bila jedina osoba kojoj je Šarac nudio pomoć.

Jedna od dvije osobe koje se spominju u porukama preminula je poput Sanele.

Šarčeve poruke njoj uključivale su savjete o liječenju. Jedan od njegovih uslova je bio da mu bude potpuno predana, da mu vjeruje i da se paralelno ne liječi kod ljekara, tvrdeći da joj oni nisu prijatelji.

Zbog takvih poruka i onoga čemu je svjedočila, Vanesa Beganović je novinarima BIRN-a Bosne i Hercegovine ustupila sadržaj poruka iz Sanelinog telefona.

Prema njihovom sadržaju, Šarac je sa Sanelom najčešće komunicirao putem aplikacije WhatsApp kroz glasovne ili video poruke. U njenom telefonu veliki broj ovakvih poruka i videa je izbrisan iz komunikacije.

BIRN BiH nije mogao potvrditi da li je poruke izbrisala Sanela ili Šarac, ali tekstualne poruke koje su ostale u telefonu otkrivaju važan dio događaja tokom odustajanja od liječenja i smrti od bolesti za koju je Sanela Vrcić imala znatne izglede za preživljavanje.

Nadriljekarstvo odnosno neovlašteno bavljenje liječenjem bez odgovarajuće stručne spreme koje završi smrću kažnjivo je u Federaciji sa do 12 godina zatvora.

Pavo Šarac, Nada Mašić, Adisa Porobić, Pavel Pavelka i Meliha Bazardžanović/ Foto: Facebook.

Pavo Šarac odbio je govoriti za ovu priču. Na razgovor nije pristala niti većina drugih osoba na koje je on upućivao Sanelu – Adisa Porobić, Nada Mašić, Pavel Pavelka te Meliha Bazardžanović – od kojih niko nije na zvaničnom spisku ljekara.

Šarac je izdržavao kaznu zatvora i firma u kojoj je suvlasnik ima milionski poreski dug, a Pavelka je ranije osuđivan zbog prevare.

Razgovori s njene dvije sestre, doktoricom koja ju je liječila i radnom kolegicom dopunjavaju priču o ulozi Pave Šarca u liječenju koje je završilo smrću.

Vanesa kaže da je odlučila podijeliti poruke iz Sanelinog mobitela i govoriti za ovu priču zbog svih koji bi se u budućnosti mogli naći u sličnoj situaciji kao njena sestra u komunikaciji s grupom koja ju je savjetovala.

Meni je cilj ovog našeg razgovora da ih zaustavim, pa koliko god budemo mogli”, kaže ona.

Odgovaranje od terapije

Prisjeća se da je njenoj sestri leukemija dijagnosticirana krajem 2017. godine.

Doktorica iz Cazina Mirsada Murić kaže da je leukemija pronađena u ranoj fazi, još uvijek prerano za transplantaciju. Ona je preporučila da prati svoje nalaze i u pravom trenutku uradi transplantaciju koštane srži.

Murić ju je uputila na liječenje kod doktorice u Zagreb, koja joj je preporučila transplantaciju koštane srži za nekoliko mjeseci.

Ona [joj] je garantirala da će to biti faktički 99 do 100 posto izlječenje, jer se uhvatila bolest u toj fazi u kojoj je bilo moguće izlječenje”, objašnjava doktorica Murić.

U novembru 2018. godine Sanela je dobila preporuku za transplantaciju.

Doktorica Mirsada tad kaže: ‘Sanela, sad je vrijeme.’ U tom momentu se događaju dvije stvari – vrijeme je za transplantaciju i događa se Pavo Šarac i Adisa Porobić”, kaže Vanesa i dodaje kako je nalaz u Zagrebu pokazao akutnu leukemiju.

Dvije tablete je bio plan terapije, dvije tablete da popije i bit će spremna za transplantaciju. Kada doktor da i 50 posto, to su velike šanse, ali 97 posto je već u glavi 100 posto šansa, sestra mi ostaje živa”, priča kroz suze Vanesa.

Prema sjećanju sestara, radne kolegice i arhivi poruka iz njenog mobitela, Sanela je u tome periodu prvo upoznala Adisu Porobić, kao pacijenticu koja ju je upoznala s Pavom Šarcem.

Adisa Porobić odbila je razgovarati za ovu priču.

Prema Vanesinom prepričavanju, ona se sjeća da joj je Šarac predstavljen kao guru koji liječi pacijente poput nje, ali samo ukoliko ti pacijenti imaju posebnu energiju koju on može osjetiti.

Poruke s njim su počele krajem 2018. godine. U njima joj on obećava promjenu života u potpunosti, kao i fizičko i psihičko “čišćenje”.

U porukama joj govori da je sve u njenoj glavi i mislima, te da nije bolesna kao što to nalazi i ljekari tvrde.

Kada je u januaru 2019. godine krenula u Zagreb da uradi nalaze prije nego što joj bude određena terapija, Šarac joj u porukama govori da je vidljivo bolje i umanjuje značaj terapije.

Je*eš nalaze i terapiju”, piše on u poruci i u nastavku dopisivanja dodaje kako je “istina da naša terapija djeluje i u prošlosti”.

Njih dvoje su se, prema prepisci iz poruka, viđali skoro svake sedmice u Sarajevu, ali i u Tomislavgradu.

Uvođenje “saradnika”

U januaru 2019. godine, nakon dodatnog pogoršanja nalaza, Šarac nastavlja u porukama da ponavlja kako mora misliti pozitivno o zdravlju i da će tako i biti zdrava.

Šarac počinje upućivati na knjige za koje tvrdi da će joj pomoći da počne svijet gledati drugačije. Polako uvodi svoje saradnike u konsultacije o liječenju.

Tvrdi joj da u stanu u kojem živi postoji loša energija zbog koje je bolesna, dovodeći joj osobu koja to dokazuje viskom, pa se ona iseljava iz stana i odlazi u podstanare.

U novom stanu, Šarac kroz poruke preporučuje instaliranje ploča koje štite od loše energije. U porukama preporučuje i osobu koja će to uraditi i objašnjava gdje i kada da je s mužem sačeka u Sarajevu.

Sanelin suprug Edo Vrcić nije želio govoriti za ovu priču.

Vanesa Beganović (desno)/ Foto: BIRN BiH.

Tokom 2019. godine Sanela prestaje odlaziti ljekarima i kontrolisati nalaze. Stanje joj se pogoršava, a sestre je mole da se nastavi liječiti i uradi transplantaciju.

Ja vjerujem da ti ljudi imaju tu moć manipulacije da uvjere bolesne ljude da su dobro (…) i da taj hematom stvarno drugačije vide, jer je njoj Nada, homeopatkinja, rekla da je hematom odlična stvar koja joj se može dogoditi i da kroz hematom izlazi leukemija. Možda je ona zaista vidjela taj hematom kao izlječenje, možda su joj zaista toliko oprali mozak, toliko isprali mozak, da je zaista tako vidjela kako joj kažu”, priča Vanesa.

Prevarant u timu

U februaru 2019. godine Šarac preporučuje Saneli da ode kod Nade Mašić, homeopatkinje iz Sarajeva.

Ona joj saopštava da ima dobru energiju, ali loš imunitet, i propisuje svoju terapiju, koju Šarac odobrava. Do tada je Šarac u porukama preporučivao samo minerale i Alcin od Pavela Pavelke.

Prema porukama, Mašić preporučuje da prestane koristiti Pavelkinu terapiju jer smatra da joj nešto od toga pogoršava imunitet.

Prema porukama razmijenjenim sa Šarcem, nakon toga nastavlja redovno posjećivati Nadu, koja joj na pojavu hematoma saopštava da je to čišćenje organizma, da joj je imunitet jači i da se leukemija povlači.

Nada Mašić nije odgovarala na pozive novinara BIRN-a BiH, niti na poruku.

Na adresi koju je Šarac ranije poslao Saneli, novinarima BIRN-a BiH su njen suprug i kćerka Nade Mašić kazali kako ona nije u prilici da razgovara zbog zdravstvenih problema i kako čekaju prevoz do ljekara.

Dio tima ubrzo postaje i Meliha Bazardžanović iz Tuzle, koju Šarac predstavlja kao svoju učenicu i poručuje da joj vjeruje. Ona uz Šarca ostaje tokom cijelog procesa liječenja, pružajući svoje usluge.

Prema porukama koje su razmjenjivali Šarac i Sanela, Meliha joj je rekla da modrice i hematome posmatra kao šminku na svom tijelu.

Bazardžanović nije odgovarala na pozive i poruke. Njenog supruga, doktora Mustafu Bazardžanovića, novinari su kontaktirali preko klinike u Tuzli u kojoj je zaposlen.

On je rekao da je upoznat sa slučajem i da je njegova supruga samo dva puta popila kafu sa Sanelom, na prijateljskoj osnovi.

Za gospodina Šarca isto znam, međutim ja to ne bih u to svrstavao, ja odlično znam šta je nadriljekarstvo. Oni su bili nekakvi prijatelji, dugogodišnji, mislim da je to bila nekakva, neki oblik psihološke pomoći. To je ono što vam ja znam i to vam mogu tvrditi”, kazao je Bazardžanović, potvrdivši da će proslijediti poruku supruzi kako bi odgovorila na poruke i pozive.

Ona naknadno nije odgovorila na zahtjev za razgovor, a novinare koji su je kontaktirali preko Facebook profila blokirala je.

Još jedna od osoba koje se spominju u porukama jeste Pavel Pavelka, prodavač vulkanskih minerala, ranije osuđivan za prevaru. On je Saneli prodavao razne preparate za imunitet, kreme, prah i druge.

Novinarima BIRN-a BiH je kazao da on ne liječi nikoga i da samo prodaje preparate odobrene od ministarstva zdravstva, te da je Sanela zajedno sa ostatkom porodice to kupovala.

Ja razumijem gdje vi želite da vučete, moram vam reći da ja apsolutno nemam ništa sa liječenjem niti načinom liječenja Pave Šarca niti tome slično”, kaže Pavelka ne želeći objasniti kakav je to način liječenja.

On je rekao da je bila dobro dok je pila njegove minerale.

Kad je prestala jedno vrijeme, onda je otišla u bolnicu i ona je preminula u bolnici, koliko ja znam. Međutim, meni je žao zbog toga, ali to nema veze s mojim mineralima, koji su ispravni. Pijem ja i dan-danas i unazad 20 godina i tako dalje, i ne idem doktoru, eto da skratim priču”, kaže on.

Na pitanje kako to pomaže “izvana” sa Pavom, Nadom i Adisom, rekao je da mu nije jasno i da se ne bavi tom vrstom liječenja.

U porukama s mobitela Šarac joj je govorio da njih četvoro njoj pomažu izvana.

U drugim porukama, također se navodi da je Pavel radio na liječenju izvana.

Pavel Pavelka je osnivač udruženja proizvođača zdrave hrane “Eko spas”.

On je kao predstavnik ove organizacije 2008. godine lažno nudio poljoprivrednicima da im uz proviziju od jedan posto može osigurati donacije Japana vrijedne i do 300.000 maraka.

Njega je Osnovni sud u Foči 2014. godine, zajedno s Vladimirom Savićem, osudio zbog krivičnog djela prevare.

U presudi koja je dostavljena BIRN-u BiH navodi se kako su prevarili tri osobe da im ukupno uplate više od 7.000 KM, a da im nikada nisu obezbijedili donatorsku pomoć, zadržavši novac za sebe.

Milorad Čančar, jedan od prevarenih poljoprivrednika, za BIRN BiH je kazao da je Pavel Pavelka u saradnji sa Savićem prevario njega i njegove sugrađane.

Iz Osnovnog suda u Foči su za BIRN BiH potvrdili da je Pavelka zajedno sa Savićem, nakon priznanja krivice, osuđen na zatvorsku kaznu od 90 dana koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo. Presudom su Pavelka i Savić bili dužni vratiti oštećenima 3.550 maraka.

Čančar je za BIRN BiH kazao da je nakon osam godina od događaja uspio dobiti svoj novac natrag, a da je u presudi navedeno da je prevaren od Savića i Pavelke.

Adisa Porobić bila je prvo pacijentica u stomatološkoj ordinaciji, a kasnije i član tima koji se spominje u porukama.

Vlasnica ordinacije u Sarajevu u kojoj je Sanela radila, Azra Kulenović je potvrdila da je Adisa bila njena pacijentica, ali da je prestala dolaziti kada se Sanelino stanje pogoršalo i kada je preminula, iako su očekivali njen dolazak.

Ona je bila Sanelin mentor kroz cijeli proces “liječenja”, a između ostalog, ona joj je pravila natalnu kartu i čitala horoskop.

Prema porukama u koje su novinari BIRN-a BiH imali uvid, Adisa je bila “posrednica” koja je dovodila “pacijente” Pavi Šarcu i drugim saradnicima.

U razgovoru s Pavom i Adisom, Sanela je, na njihove preporuke, na modrice koje je dobijala po tijelu zapisivala brojeve, jer su joj kazali da će joj pomoći.

Adisa je novinarima tokom poziva rekla da se ne osjeća odgovornom niti prozvanom i da nije u prilici razgovarati, dodavši da će “eventualno” ona nazvati nazad. Ona nikada nije pozvala novinare BIRN-a BiH.

Ostatak priče i prepisku porukama možete pogledati OVDJE.