Sarajka tražila da se zbog korone porodi kod kuće, uputila tužbu Ustavnom sudu BiH

s 10
Podijelite vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu apelaciju  A.Ć. iz Sarajeva koja je podnijela tužbu Ustavnom sudu BiH zbog toga što joj zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo nisu omogućile da joj zdravstveni radnici iz zdravstvenog sustava asistiraju pri porodu kod kuće, saznaje “Avazov” portal.

U obrazloženju odluke je navedeno da je apelantica A.Ć. iz Sarajeva podnijela tužbu Ustavnom sudu BiH 18. februara ove godine.

Pravo na privatni i obiteljski život

Apelantica je smatrala da joj je povrijeđeno pravo na privatni život iz članka II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 8. Europske konvencije, pravo na djelotvoran pravni lijek iz članka 13. Europske konvencije. 

Obrazlažući apelacijske navode apelantica je navela da smatra da joj je povrijeđeno pravo na privatni i obiteljski život zbog toga što joj Klinički centar, Opća bolnica, Zavod i Dom zdravlja nisu omogućili kućni porod uz asistenciju primalje i osiguranu hitnu medicinsku pomoć.

Kako je bilo navedeno u tužbi apelantica je naglasila da je višerotkinja i da se u trenutku podnošenja apelacije nalazi u 40. tjednu trudnoće za koju navodi da je niskorizična.

Faksimil odluke Ustavnog suda BiH: Nema povrede prava na privatni život
Faksimil odluke Ustavnog suda BiH: Nema povrede prava na privatni život Foto: Faksimil

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, apelantica je smatrala da bi za njen život i život njene nerođene bebe, jedini siguran porod bio onaj koji bi se odvijao u kućnim uvjetima, uz asistenciju primalje kao i dostupnost hitne medicinske pomoći u slučaju bilo kakvih komplikacija.

Iz bolničkih ustanova joj je odgovoreno da oni pružaju zdravstvene usluge pacijentima/trudnicama isključivo u bolničkim uvjetima.

Imala jako loše iskustvo

Ustavni sud je, rješavajući apelaciju utvrdio da pravni sistem u Kantonu Sarajevu ne omogućava angažiranje zdravstvenih radnika iz javnog zdravstvenog sustava, uključujući primalje, ginekologe i pedijatre, prilikom pružanja stručne pomoći porođajima kod kuće.

Međutim, apelantica je ukazala da je sa prethodnim porodima koja su se odvijala u zdravstvenim ustanovama imala jako loše iskustvo, praćeno povredom osobnog dostojanstva i nemogućnosti izbora ljekara, te da trudnoća i porod predstavljaju najintimnije aspekte ženskog života i da porod u zdravstvenim ustanovama uključuje izlaganje ženskog tijela i njenih najdubljih osjećaja drugim ljudima.


Podijelite vijest