Sarajlić djelimično zadovoljan dogovorom o vraćanju duga

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

kasim-sarajlicDirektor Javnog preduzeća Grijanje, Kasim Sarajlić, potvrdivši da je postignut dogovor između menadžmenta Grijanja i novoimenovanog premijera Zeničko-dobojskog kantona, Muniba Husejnagića, o vraćaju duga iz prethodne grijne sezone, izjavio je danas da je djelimično zadovoljan pomacima u rješavanju ovog pitanja. Otvoren je usmeni prijedlog da se dug Zeničko-dobojskog kantona, visok milion i 940 hiljada maraka, namiri Grijanju putem kompenzacije sa obavezama kompanije ArcelorMittal prema Zeničko-dobojskom kantonu, nastalim po osnovu presude za naplatu duga za korištenje šumskog zemljišta, u iznosu od 2 milona i 400 hiljada maraka.

– Bilo bi bolje da je takav dogovor postignut na vrijeme, prije nego što smo bili prinuđeni dizati kredite kojima smo plaćali toplinsku energiju. No, izmirenjem ovog duga, otvoriće nam se mogućnost da predstojeću sezonu dočekamo spremniji, a i da proširimo konzum, – kaže Sarajlić, dodajući da ekipe ovog javnog preduzeća trenutno rade na nekoliko gradilišnih lokacija Glavne gradske magistrale, gdje se vrše izmjene toplovodne mreže.

Poslovnom saradnjom sa ArcelorMittalom Sarajlić je izuzetno zadovoljan, kaže bez obzira na sve priče. U fazi su dogovora oko cijene isporuke toplinske energije za novu sezonu grijanja. Sarajlić se nada dobroj cijeni. Ni u programu organizacije nove sezone nije predloženo povećanje cijene grijanja. 

Inicijativu za smanjenjem cijene grijanja školskih objekata, koja se sada obračunava po principu naplate privrednim subjektima, što ju je najavio kantonalni premijer, Munib Husejnagić, Sarajlić nije želio komentarisati, jer posljednju riječ u vezi s tim ipak ima osnivač. 
Zbog kumulativnog duga iz prošle grijne sezone, Javno preduzeće Grijanje je u ovu godinu ušlo sa poslovnim gubicima. Sa izgradnjom teroelekrane-toplane, najavljene za kraj iduće godine, Sarajlić se nada znatnom proširenju konzuma, prvenstveno na naselja Tetovo i Banlozi.

rtvze.ba