Sarajliji prijeti zatvor jer je objavio snimku sek*a na Facebooku

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jedan 25-godišnji mladić iz Sarajeva suočen je s mogućnošću da bude osuđen na tri godine zatvora jer je na Facebook postavio snimku intimnog odnosa s djevojkom, potvrđeno je u petak iz tužilaštva distrikta Brčko, koje je po prvi puta u BiH odlučilo kazneno goniti osobu odgovornu za zlopotrebu neke društvene mreže.

Kako je navedeno u saopćenju, 25-godišnjak je u maju prošle godine nedopušteno snimio djevojku za vrijeme intimnog odnosa, a potom je tu snimku putem Facebooka bez djevojčina znanja dostavio njenim poznanicama.  

Snimka je načinjena u privatnim prostorijama čime je povrijeđena ličnost oštećene i narušen njen privatni život, stoji u optužnici objavljenoj u petak.  

U istragu o ovom kaznenom djelu bile su uključene različite policijske strukture te Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH. 

Iz tužilaštva u Brčkom navode kako su korištene savremene metode istrage slučajeva cyber kriminala, ranije razvijenih u okviru istraživanja kaznenih djela protiv sistema elekronske obrade podataka. 

Uz provjere sadržaja Facebook naloga optuženog i osoba kojima je slao snimku provedena je pretraga njegova stana, a oduzeto je i računalo kojim se koristio. 

Za kazneno djelo okvalificirano kao neovlašteno optičko snimanje propisana je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Novi.ba