9FD98161 7AC3 4A07 84AF 2A1906B2844E
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 30, 2021 @ 14:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Izjava Milorada Dodika za britanski Guardian da će se u slučaju sankcija Zapada okrenuti Rusiji i Kini govori o njegovoj potpunoj političkoj dezorijentisanosti, smatra predsjednik SDS Mirko Šarović, piše Avaz.

– Nikada nijedan funkcioner SDS-a koji je bio pod sankcijama, a koje sam i lično podnio, nije ispred sebe stavljao interes RS i svog naroda, bez obzira na to koliko su te sankcije bile nepravedne i neprimjerene. Svi smo mi te sankcije podnosili dostojanstveno, za razliku od Dodika koji se poistovjećuje sa RS i njenu sudbinu vezuje za svoju. Dodikova politika očigledno nije rezultat nikakvog političkog ubjeđenja ili realne procjene opšteg interesa naroda, nego isključivo politika revanšizma i lične pozicije za koju je spreman da sve žrtvuje – rekao je Šarović.

Pri tome Šarović posebno ističe činjenicu da “u ovom momentu niko od velikih sila i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma ne dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i poziciju RS, iako mi u SDS-u cijenimo da će tih pokušaja biti i da na njih treba dati dobar i pametan odgovor.

– Ovo što Dodik radi nije dobar odgovor i realan nacionalni interes. Rješenje nije u konfrontaciji ni sa SAD ni sa Evropskom unijom, u šta nas on uvodi, rizikujući da Srbi i RS postanu politički slučaj za velike sile kojim će se oni baviti na ovaj ili onaj način. Nama je potrebna politika izbalansiranih odnosa i sa Istokom i sa Zapadom, a prije svega garanata potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je Šarović.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER