Šarović: Masovne malverzacije u prijavama za glasanje putem pošte

sarovic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Pala je velika sjenka na cijeli izborni proces zbog masovnih malverzacija u prijavama za glasanje putem pošte”, kazao je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je rekao da je “od ukupno prijavljenih čak 130.000 birača, do sada je odbačeno 30.000 prijava ali i u ovoj 101.000 prijavljenih bar 50% je plod zloupotreba i krađe identiteta, zašto već sada postoje jasni dokazi”.

“Samo u Novom Sada na primjer na jednoj adresi prijavljeno je 90 osoba, a takvih primjera ima mnogo. Sve ovo potvrđuje da je većina onih koji su prijavljeni da glasaju iz Srbije praktično plod krađe identiteta i drugih malverzacija od strane pojedinih stranaka, što mora biti predmet ozbiljne istrage jer je riječ o ozbiljnom krivičnom dijelu”, pojašnjava Šarović.

Šarović je napomenuo da je za prošle izbore registrovano ukupno 50.000 birača za glasanje putem pošte, a sada samo iz Republike Srpske, uključujući i Distrikt Brčko, imamo više od 60.000 prijavljenih.

“Sve ukazuje da je riječ o ogromnoj krađi glasova i ovakva masovna manipulacija izbornom voljom građana pokazuje da se radi o organizovanom sistemu i učešću institucija i pojedinih stranaka iz Republike Srpske”, upozorio je predsjednik SDS.

Tvrdi da su u ovih manje od 24 sata utvrdili da su “prijavljeni za glasanje konkretno u Srbiji i oni koji žive i rade u Republici Srpskoj”.

“Imamo primjer u Tesliću gdje su npr. Nikola Stopić i Darko Lazić, kandidati za odbornike SDS-a, prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije bez njihovog znanja i takvih slučajeva je bezbroj. U Brčkom su takođe prijavljeni neki službenici kao i lokalni sveštenik ali i mnogi drugi da glasaju iz Srbije”, kaže Šarović.

O kakvoj manipulaciji se radi, dodaje Šarović, govori i to da je u “onih prihvaćenih 101.000, samo iz Teslića 1300 ljudi prijavljenih za glasanje putem pošte iz Srbije a već je utvrđeno da njih 700 uopšte ne živi u Srbiji”.

On kaže da će SDS ukoliko se nešto značajno ne dogodi, i ukoliko nadležni organi ne reaguju, predložiti da se glasanje poštom odbije.

“U suprotnom to neće biti glasovi ljudi, nego glasovi određenih političkih organizacija i institucija koje žele da na ovaj način kupe izbore i da se ostvare želje nekih političkih lidera da po svaku cijenu dobiju neke opštine”, istakao je Šarović.

N1