Šarović: Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti RS i tako dati svoj doprinos

sar
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Istočnom Sarajevu održan je danas sastanak glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), glavne teme razgovora bila je aktuelna politička klima u Bosni i Hercegovini.

Nećemo slijediti SNSD

Mirko Šarović, lider ove stranke, rekao je da je današnji dnevni red bio vrlo obiman, te da su razgovarali o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama RS, različitim inicijativama koje posljednjih sedmica predlaže Milorad Dodik, protestima te predstojećim vanrednim izborima u Prijedoru.

– Svakako nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego ćemo o svakom od ovih pitanja osnovati svoj poseban stav – rekao je Šarović.

Iznio je stav SDS-a o Dodikovim najavama da će Republika Srpska povući saglasnost za postojanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da će otjerati SIPA-u i OSA-u sa teritorije ovog entiteta i osnovati svoju obavještajnu agenciju.

– SDS u svom programu zalaže se za izvorni Dejton. U tom smislu ima potpuno jasan izgrađen stav i uvijek će se zalagati za to da se sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na nivo Bosne i Hercegovine treba da se u proceduri, odgovarajućoj proceduri, vrate pod okrilje republike Srpske. Ima desetak tih inicijativa. Ali sa druge strane, mi mislimo da to treba da se desi na način kako su te nadležnosti prenesene a znamo da su, najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u Narodnoj Skupštini i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prije svega glasovima SNSD-a odnosno vladajuće garniture – rekao je Šarović.

Inicijative moraju biti sprovedene

Naglašava da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način bez pokušaja destabilizacije države.

– Želimo jasno da kažemo da je politika SNSD-a i Milorada Dodika, onako kako je vođena, pa i po ovim pitanjima, da je takva politika najveća opasnost po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju – kazao je lider SDS-a.

Navodi da SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti, ali da je provođenje tog procesa na Dodiku.

– Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara… On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome… Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv – rekao je Šarović.

Na kraju je zaključio da je ovo najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

– Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni – kazao je Šarović.

Izmjena 21. 10. 2021.: U prvoj verziji teksta pogrešno je prenesena izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. U dijelu u kojem je govorio o programu SDS-a, te o “glasovima SNSD-a”, rekao da je stav SDS-a da se vraćanje nadležnosti mora desiti glasanjem “u Parlamentu i drugim državnim institucijama“, što se prema analizi Raskrinkavanja pokazalo netačnim, jer je izvorna izjava glasila „da je stav SDS-a da se vraćanje nadležnosti mora desiti glasanjem Parlamentu BiH i u NSRS“Dopune su izvršene i u izjavi u kojoj se govori da je „politika SNSD-a i Milorada Dodika, onako kako je vođena, pa i po ovim pitanjima, da je takva politika najveća opasnost po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.“