Šarović upozorava: Ako vlast ovako nastavi da spava, nećemo uopšte imati goriva

mirko sarovic pixsell 1
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Srpska demokratska stranka će podržati ukidanje akciza na gorivo, nadam se da će i druge stranke. Međutim, treba da se pobrinemo za to odakle i kako ćemo dalje da se snadbjevamo sa gorivom jer se tržišta zatvaraju, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS, povodom sjednice PS BiH.

Naša vlast nažalost još spava

On je upozorio da ako vlast ovako nastavi da spava, ne da ćemo imati visoku cijenu goriva nego da nećemo uopšte imati gorivo.

– Umjesto da pregovaraju sa INA-om, Gaspromom, odnosno naftnom industrijom Srbije, da vidimo da li možemo iz Ploča da obezbjedimo gorivo, niko o tome ne razmišlja. Pitanje je dana kada će ovo pitanje postati najvažnije i bojim se da ako se ovako nastavi uskoro nećemo ni imati goriva na pumpama – izjavio je Šarović.

Ovo zasjedanje Parlamenta, navodi on, trebalo je biti mnogo ranije jer svi drugi u okruženju već imaju neke sistemske mjere.

– Naša vlast nažalost još spava, posebno Savjet ministara BiH. Svi prijedlozi koji su danas na sjednici su prijedlozi poslanika, a ne od vlasti što bi trebalo biti uobičajena procedura. Međutim, oni su još u nekom zimskom snu a ministri čak nisu ni došli na sjednicu – napomenuo je Šarović.

Neophodne sistemske mjere

Predložili smo, dodaje on, da se osnovne životne namirnice ubuduće oporezuju sa 5% jer smatramo da je to neka mjera koja bi ublažila siromašenje stanovništva i pomogla najugroženijim kategorijama u ovom dramatičnom trenutku.

– Moramo da damo adekvatan odgovor na krizu i nadamo se da ćemo dobiti podršku poslanika za ovaj naš prijedlog. Važno je da se kao i druge zemlje u regionu i cijelom svijetu probudimo, budemo konkretni i da donesemo neophodne sistemske mjere koje će održati ekonomiju zemlje, podržati poljoprivrednike i sve građane da u ovoj krizi mogu da prežive – poručio je Šarović.