Saša Popović uoči velikog finala: Bosanci su uvijek favoriti, a svađe među članovima žirija nisu namještene

Saša Popović uoči velikog finala: Bosanci su uvijek favoriti, a svađe među članovima žirija nisu namještene

Saša Popović, prvi čovjek „Zvezda Granda“, najpopularnijeg muzičkog takmičenja u regionu, odmarao se u svojoj kući u Opatiji. Ovaj put je otputovao sam, iako pretežno ide sa suprugom Suzanom.

Punio je baterije uoči velikog finala ovog takmičenja, koje će biti održano danas, 26. juna, a gledaoci iz BiH završnicu će moći pratiti na programu Nove BH od 21 sat.

Najveći kvalitet

Vrlo otvoreno Popović je za „Avaz“ govorio o noći u kojoj će biti odabran pobjednik, kojeg bira isključivo publika. Osvrnuo se i na proteklih 17 godina, koliko ovaj projekt traje, te na njegov utjecaj na muzičku scenu, ali i na ovogodišnje kandidate, kao i muzičke žanrove u kojima prevladava rokenrol, a ne narodna muzika, kako smo do sada navikli.

– Ovo nije samo jedna sezona, ovo dođu kao dvije sezone, iz razloga što smo je zbog korone morali produžiti. U 2020., kada samo trebali da proglasimo pobjednika u šestom mjesecu, mi smo nastavili dalje. Izbor kandidata za te dvije godine donio nam je možda i najveći kvalitet otkad radimo „Zvezde Granda“, a radimo ih od 2004. godine. Veoma smo zadovoljni izborom učesnika u ovoj sezoni. Mislim da će finale biti zaista fantastično – poručuje prvi čovjek „Zvezda Granda“.

Je li to razlog da u finale pošaljete više kandidata nego inače?

– Nije. Mi smo i u posljednjoj sezoni imali više kandidata. Nije to baš slučajno odrađeno. Ide 16 kandidata. Što se mene tiče, u finale mogu ući svi kandidati, njih 24, koji su bili u polufinalu. Čak i neki koji su ispali u četvrtfinalu.

Čini nam se da nikada nije bilo ni toliko rokenrola na sceni „Zvezda Granda“?

– Rokenrola nikada nije bilo, ali, kako je došao Đorđe David, ubacio je dosta rok pjesama. A potom i Mili, otkako je ušao u ekipu, i on je ubacio dosta roka. Tako da su i ostali mentori krenuli za njima i jednostavno ovo je bila jedna ekspanzija i roka i popa. Ovo je godina, odnosno generacija, gdje je bilo više zabavne nego narodne muzike. Kada kažem zabavne, mislim na lagani pop, tvrdi pop i rok.

A Vaši favoriti?

– Ja, kao neki vrhovni sudija u cijelom takmičenju, ne bih smio da govorim o favoritima. Favoriti su uvijek Bosanci, to je oduvijek bilo tako. Bosna ima naviku da najjače glasa. Ne bih potcijenio ni glasače u Makedoniji i Crnoj Gori, zato što ove godine imamo i tri kandidata iz Crne Gore, dva iz Makedonije, četiri iz Bosne. Srbija je najslabija u glasanju, ne znam zašto je to tako, ali, kada su Bosanci u pitanju, oni su tu nenadmašni.

Nove prijave

Kandidati posebno ističu druženje, što posebno znači onima koji nisu iz Srbije, pa doputuju u Beograd na snimanje.

– Nije samo to. „Zvezde Granda“ su nešto što je ujedinilo bivšu Jugoslaviju. Mi, u „Grandu“, trudimo se da budemo dobri domaćini i da se ta djeca osjećaju kao da su u Sarajevu, Srebreniku, Zenici, Kaknju, Skoplju, Podgorici… Prema tome, i ta sloga koja vlada među kandidatima je frapantna, ali i jedinstvena na ovim prostorima. Osim „Zvezda Granda“, jedino što nas spaja jeste ABBA liga u košarci, zato što tu imamo igrača iz raznih država bivše Jugoslavije.

Kada pogledate iza sebe, svih ovih sedamnaest godina, kao prvi čovjek „Zvezda Granda“, jeste li svjesni utjecaja koji ste Vi ostavili na muzičku branšu zajedno sa „Zvezdama Granda“?

– Naravno da sam svjestan toga, iz razloga što to radimo godinama i mnogo smo pjevača iznjedrili, koji su manje ili veće zvijezde, nije bitno. Ali, vjerujete mi, da nema „Zvezda Granda“, teško da bismo obnovili tu muzičku scenu mladim ljudima. Ono što je najvažnije i što me najviše raduje je to što ta djeca zaista lijepo rade, zarađuju, osigurali su sebi život, mnogi su se oženili i udali, dobili djecu… Mi smo u principu jedna velika porodica.

Ova sezona se nije ni završila, a već su počele prijave za narednu.

– Za sedam dana se prijavilo 1.480 kandidata. Do 1. avgusta to će biti nekoliko hiljada. Ove godine za takmičenje će nam trebati oko 200 kandidata. Malo ćemo smanjiti broj da bi kandidati što češće bili u emisijama. U ovoj prošloj sezoni imali smo 420 kandidata, plus ovih Milijevih 120, što je 540 kandidata. Oni koji nastupe u septembru, u drugi krug dođu tek krajem januara ili početkom februara. Ovako ćemo smanjiti upola, da što više budu u emisijama, da se kroz samo takmičenje već naprave zvijezdama, kao što je to bilo prije deset godina. Darko Lazić je pobijedio u 18. emisiji, tada je bilo finale, a Džejla Ramović u 7. ili 8. emisiji. Vidite koja je to razlika. Smanjit ćemo broj kandidata, ali ćemo povećati kvalitet.

Nema scenarija

Uvijek se govori o svađama članova žirija. Koliko su one stvarne, a koliko zarad šoua?

– Mnogi misle da mi pišemo scenarij i da mi imamo uhodano šta ćemo da radimo. Međutim, to nema veze. To se samo od sebe desi. Jednostavno su mentori vezani za svoje kandidate, i emotivno i profesionalno. Kada neko od kandidata ispadne, dolazi do sukoba, svađa, rasprave. Ali, vidite, ovaj žiri je već šest godina u istom sastavu, osim što je Đorđe David zamijenio Acu Lukasa. Vjerujte, čim se završi emisija, ništa, mi idemo na večeru, ispričamo se, pomirimo i tjeramo dalje.

Majmun kao poklon

– Bio je neki sajam 1998. ili 1999. godine u Beogradu i čovjek je donio majmuna. Priđem i pitam: “Je li, prijatelju, prodaješ li ti ovog majmuna”, a on kaže: “Ako mi daš 500 maraka, ja ću da ti ga prodam.” I ja izvadim 500 maraka i onako, u kavezu, uzmem ga i donesem kući. Prekrio sam ga nekim čaršafom. I kad sam digao čaršaf, Suzana je pala u nesvijest – kroz smijeh nam je ispričao Popović.

Žiri je takmičare doveo do kraja

– Ove godine glasaju isključivo gledaoci, ukinuli smo onaj veliki žiri od 30 ili 40 pjevača koji su posljednjih nekoliko godina glasali. Dešavalo se da su neki pjevači veoma dobri, naprimjer, s Marijom Šerifović i onda njenim kandidatima daju glasove. Neki su dobri s Bosancem, pa njegovim kandidatima daju glasove. Eh, da ne bi dolazilo do takvih stvari, s obzirom na to da je žiri doveo kandidate bukvalno do kraja, onda sam odlučio da ove godine budu isključivo SMS glasovi, da vidimo kako će narod u četiri države, BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, glasati – objasnio je Popović odluku koju je nedavno donio, dodavši da svaki gledalac može poslati najviše 20 poruka za jednog takmičara.

Popović je, također, pozvao Bosance da glasaju.

– Četiri kandidata su iz Bosne. Iako, moram priznati da vidim da Bosna podržava Isaka Šabanovića, koji je iz Crne Gore, ali on je ostavio dubok trag u ovim državama – kazao je Popović.

Nastupi i glasanje

– U finalu imamo četiri kruga. U prvom će pjevati njih 16, a osam će ih ispasti. Onda u drugom krugu četvero ispada, u trećem ispada dvoje, a u superfinalu pjevat će dvoje koji su dobili najviše SMS glasova i tako ćemo dobiti pobjednika. Imamo posebne propozicije u finalu, a to je da u prvom krugu nijedan takmičar ne smije izvoditi numere duže od 3,5 minuta, u drugom krugu 2,5 minuta, u trećem 3 minute i u četvrtom krugu pjeva cijelu pjesmu – kazao je Popović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica