Saslušane Srebreničanke Aiša Omerović i Hatidža Mehmedović

Podijelite vijest

Srebrenica

U Policijskoj stanici u Srebrenici jučer su saslušane Srebreničanke Aiša Omerović i Hatidža Mehmedović zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine, kada su se članice srebreničkih udruženja prisjetile više od hiljadu Bošnjaka ubijenih na toj lokaciji. 

“Imam strah i nisam ništa govorila, jer imam advokata. Napadaju me, a nisam kriva. Ne mogu da spavam i daj Bože da dočekam suđenje. Mene su tog dana udarili i ruka me boli, pa ko će meni to platiti i strah koji sam preživjela”, kazala je u izjavi za Agenciju Fena Aiša Omerović. 

Srebreničanka Hatidža Mehmedović poručila je da će se uvijek boriti za pravdu te najavljuje da će ponovo 13. jula posjetiti Kravicu i “milom ili silom” ući u krug Zemljoradničke zadruge.

“To je politika koja ne odustaje od etničkog čišćenja i dan-danas vrše pritisak i teror nad preživjelim žrtvama. Ako je malo što su mi sve ubili i što sam sama u porodici ostala, neka im Bog sudi. Ponovo sam ih molila da me uhapse i ići ću u zatvor. Kad meni ovo rade, mogu misliti šta su onda radili našim najmilijima”, kazala je Mehmedović. 

Ove Srebreničanke su se branile šutnjom i odbranu će, kažu, iznijeti na sudu.