AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović s ciljem prevazilaženja teške situacije u Nogometnom klubu Čelik razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja navijača “Robijaši 1988”. Još jednom su se učesnici sastanka složili da je NK Čelik udruženje građana od interesa za grad i da će Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom u skladu sa zakonom ali i realnim finansijskim mogućnostima pomoći NK Čelik. 

“Revizija dugovanja je temelj ove priče. Mora se konačno znati kolika su dugovanja Čelika i prema kome, kako bi znali i kakvu vrstu pomoći Čelik treba. Već mjesec i po dana molim navijače čiju žrtvu i entuzijazam za spas kluba izuzetno cijenim, da oni izaberu revizorsku kuću, najbolju u državi, pa i regionu, koju će Grad platiti, samo da imamo dokument koji će biti početna osnova za dalji rad. Prihvatamo sve što ova grupa navijača koja se bori za spas Čelika, od Grada traži ali da je u skladu sa zakonom i da se prethodno utvrdi koliki su dugovi”, kaže gradonačelnik Kasumović, koji dodaje da je spreman platiti određena novčana sredstva kako bi se deblokirao postojeći zastoj u uspostavljanju klupskih struktura uzrokovan između ostalog i presudama FIFA. 

Gradonačelnik je informisao navijače da je Grad spreman nastaviti preuzetu obavezu plaćanja reprograma poreznog duga, kao i da je po tom osnovu kod Porezne uprave FBiH u pretplati za oko 300.000 KM. Predstavnici navijača i advokatskog tima s tim u vezi, upoznali su gradonačelnika da su dugovanja kluba po osnovu indirektnih poreza premašila milion KM. Zaključeno je, da u narednim danima Sekretar Grada Zenica i advokatski tim ispred navijača NK Čelik usaglase dokument koji će predstavljati smjernice za budući nastavak podrške Grada Zenica Nogometnom klubu Čelik.