Sastanak s Inzkom bez rezultata, porodice ostaju ispred OHR-a

Sastanak s Inzkom bez rezultata, porodice ostaju ispred OHR-a
Foto: Jasenko Korjenić
Foto: Jasenko Korjenić
Foto: Jasenko Korjenić

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja nisu uspjeli iznaći rješenje na današnjem sastanku.

“Inzka smo upoznali o našem problemu od početka, a on nam je kazao da će se uključiti u traženje rješenja. Također je rekao da će nas možda sutra ponovo pozvati na sastanak”, rekao je za Fenu jedan od roditelja, Muhizin Omerović. Omerović je dodao da će roditelji ostati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

“Ukoliko se u naredna dva dana ne riješe naši zahtjevi, svim ambasadama ćemo poslati zahtjeve da nas kolektivno isele, jer u BiH ne možemo ostvariti svoja prava”, naglasio je Omerović.

Roditelji i djeca iz Konjević-Polja su već 13 dana pred zgradom OHR-a u Sarajevu, gdje od međunarodne zajednice traže da se konačno izjasni o tome da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora. Također, nastavu ne pohađaju ni djeca bošnjačke nacionalnosti iz Kamenice i Drinjače kod Zvornika.

federalna.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica