10.02.2015., Split- Priprema pite,za prilog Shuhat cute: Priprema tijesta,nakon stajanja tijesto se pozbije u oblik lepinjice i polako razvlaci rukama na nauljenoj povrsini . Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

U našim krajevima posebna pažnja se daje tijestu i jelima koje možemo od njega napraviti, no, kada je u pitanju tijesto za pitu rijetko nam se desi da bude savršeno. Kod tijesta je važno da se razvuče vrlo tanko te da kore budu gotovo providne i elastične, a to je posebno umijeće koje se stječe praksom.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

dvije kašičice soli

300 ml vode

ulje

Priprema:

Brašno stavite u zdjelu, dodajte so i odmah dodajte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto te mijesite dok ne dobijete smjesu bez imalo brašna i grudvica. Pustite neka tijesto odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite mjesto na koje ćete ga staviti. Rubove tijesta povlačite prema sredini i lagano pritišćite te oblikujte kuglu. Tu kuglu podijelite na dva dijela pa i njih oblikujte u kuglu. Razvaljajte tijesto na debljinu malog prsta. U jedan manji lim za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte kašiku ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo duže, ali kraće se ne preporučuje. Zatim ih izvadite na stolnjak jer se tako neće lijepiti. Prvo ih počnite rastezati od sredine objema rukama. Ne gurajte cijele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama. Možete dodati i malo octa u tijesto jer će se, kako neki tvrde, bolje razviti, ali to zaista nije pravilo.

Azra.ba