Sat tišine za kupovinu: Evo šta to znači za autistične osobe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Austrijski trgovinski lanac “Billa” u Austriji je u nekoliko svojih prodavnica uveo 60 minuta dnevno za kupovinu u tišini i bez buke za osobe s autizmom.

Osjetljivi na svjetlo

Ovu novinu uveo je u po jednu od svojih filijala u četiri austrijske savezne pokrajine, u Beču i gradovima Gracu (Štajerska), Nojzidl na Jezeru (Burgenland) i u Lincu (Gornja Austrija).

Preciznije rečeno, nema muzike i drugih tonskih i ostalih poruka u supermarketu, a prigušeno je i svjetlo.

Kako pišu austrijski mediji, razlog je ozbiljan. Ovu novinu koncern „Rewe“, kojem pripada i „Billa“, uveo je za kupce iz autističnog spektra (neurorazvojni poremećaj), kojima posebno smeta buka i vrlo su osjetljivi na svjetlo. Zbog toga su svi kupci pozvani da dnevno od 16 do 17 sati paze da nisu bučni i da se u kupovini u dotičnoj filijali što je moguće mirnije ponašaju.

Zaposleni prošli kurs

Mediji ističu kako u Austriji ima između 80.000 i 90.000 osoba s autizmom i kako je više nego pohvalno da i na njih neko misli.

Zaposleni u ovim prodavnicama prošli su kurs kako da postupaju prema autističnim kupcima. Također je istaknuto kako „Billa“ namjerava sat tišine da proširi i na gradove i mjesta u ostalim austrijskim pokrajinama, i to u saradnji s lokalnim socijalnim udruženjima i ustanovama.