Sat vremena dnevnog sna u mnogome jača pamćenje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Osobe koje imaju naviku da odspavaju tokom dana, omogućavaju svom mozgu da ostvari velike beneficije, poboljša kognitivne sposobnosti, te ojača samu memoriju.

Otkriće je to potvrđeno na Saarland univerzitetu u Njemačkoj, gdje su istraživači od 41 učestnika eksperimenta tražili da nauči 90 pojedinačnih i 120 nepovezanih parova riječi.

Ispitanici su kasnije podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna gledala film, dok je druga isto to vrijeme provela spavajući. Kasnija analiza sjećanja donijela je i više nego zanimljive rezultate.

ČITAJ JOŠ:  BELMA HUSEINEFENDIĆ: Sve bih ponovila

“Kontrolna grupa, čiji su članovi gledali DVD dok je druga skupina spavala, imala je znatno lošije rezultate, kada je riječ o prisjećanju parova riječi”, naveo je u saopštenju za javnost dr. Axel Mecklinger, koji je bio i vođa istraživanja.

Zaključak do kog su njemački naučnici došli je taj da dnevni san u trajanju od 45 minuta do jednog sata vremena pojačava sposobnost pamćenja i do nevjerovatnih pet puta. Oni čak preporučuju ozbiljno razmatranje povezivanje svih obrazovnih ustanova sa prostorijama za kratki drijemež, jer učenje i dnevni san definitivno idu jedno uz drugo.

ČITAJ JOŠ:  Probajte pogačice mekše od duše, koje se vrlo lako pripremaju
072INFO TV