Sat za planetu Zemlju večeras od 20.30 h

Sat za planetu Zemlju večeras od 20.30 h

Sat za planetu Zemlju, je globalni događaj koji će biti obilježen večeras od 20 sati i 30 minuta i trajat će sat vremena.  Prošle godine u Satu za planetu Zemlju učestvovali su pojedinci, kompanije i organizacije u više od 7.000 gradova i 162 zemlje.

Bosna i Hercegovina učestvuje sedmi put zaredom, te organizatori pozivaju građane i firme da ugase sva nepotrebna svjetla i ostale električne uređaje na sat vremena s ciljem podizanja svijesti o potrebi borbe protiv klimatskih promjena.

Centralni događaj u BiH, u okviru najveće globalne volonterske akcije ‘Sat za planetu Zemlju’, gašenjem rasvjete na Starom mostu u Mostaru biće održan večeras od 20.30 do 21.30.

Manifestacija će, po deveti put u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), pored Mostara biti održana i u Sarajevu, Banjaluci i drugim bh. gradovima.

“Na Starom mostu će biti postavljena umjetnička instalacija sa svijećama koju će izvesti učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar i Gimnazije Mostar, a uz akustičnu pratnju polaznika Rock škole iz Mostara”, rekla je glasnogovornica UWC-a Adla Velagić-Ćurić.

Planirana je i akcija čišćenja Mostar pod nazivom ‘Dan brige za zajednicu’.

Globalna inicijativa WWF-a “Sat za planet Zemlju” nastala je 2007. u Sidneju sa ciljem podizanja svijesti vlastima i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE