Satler razočaran jučerašnjim glasanjem u Domu naroda BiH

2 30
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Šef EU delegacije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) izrazio je razočarenje jučerašnjim glasanjem u Domu naroda te odbijanjem usvajanja ključnih reformi koje su potrebne kako bi zemlja dobila kandidatski status EU.

– Razočaravajući dan jučer u parlamentima BiH. Zahtjevi za status kandidata za članstvo u EU dok glasaju protiv ključnih reformi vladavine prava. Neusklađivanje sa mjerama EU protiv Rusije. I šuplja zabrana pušenja koja se zapravo ne primjenjuje. Još jedan dan propuštenih prilika – napisao je Sattler na Twitteru.

Podsjetimo, delegati su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU. Međutim, Dom naroda nije potvrdio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH.