Portal 072info

Šatorović: Država ostaje bez radne snage

Najveći problem s kojim se Bosna i Hercegovina susreće je odlazak radnika. 

– Osim gašenja firmi, ukidanja radnih mjesta, to je najveći problem. Prvi se put suočavamo s tim da za neka radna mjesta više nemamo radnika. Položaj onih koji su zaposleni daleko je od prihvatljivog, imamo probleme s neuvezanim stažom, neisplaćenim plaćama, neuplaćenim doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ne poštuje se radno vrijeme, ne plaćaju se prekovremeni sati… U ovom trenutku nemamo Opći kolektivni ugovor niti zagarantovanu minimalnu satnicu. Ne možemo ne biti zabrinuti ako znamo da prosječna plata u prosjeku pokriva manje od 50 posto potrošačke korpe – kazao je za „Dnevni avaz“ Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, uprkos tome, radničkog bunta nema, ali Šatorović ističe da to ne znači da radnici i njihovi predstavnici u sindikatima nisu aktivni.

– Ima mnoštvo protesta organizovanih na nivou firmi ili grane. U državi u kojoj je stopa nezaposlenosti 46 posto svako radno mjesto je premija i radnici su spremni ponekad istrpjeti i teži položaj i kršenje prava kako bi osigurali kakvu-takvu egzistenciju za sebe i članove svoje porodice – kaže Šatorović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On ističe da su u Sindikatu, umjesto bunta, izabrali svakodnevnu borbu s vlastima, da kroz zakone osiguraju bolji položaj radnicima.

U Zenici će u utorak biti organiziran zajednički skup Sindikata. Nakon obraćanja predsjednika SSSBiH, prisutnima će biti podijeljene porcije radničkog graha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 200
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME