Portal 072info

Šatorović: Država ostaje bez radne snage

Najveći problem s kojim se Bosna i Hercegovina susreće je odlazak radnika. 

– Osim gašenja firmi, ukidanja radnih mjesta, to je najveći problem. Prvi se put suočavamo s tim da za neka radna mjesta više nemamo radnika. Položaj onih koji su zaposleni daleko je od prihvatljivog, imamo probleme s neuvezanim stažom, neisplaćenim plaćama, neuplaćenim doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ne poštuje se radno vrijeme, ne plaćaju se prekovremeni sati… U ovom trenutku nemamo Opći kolektivni ugovor niti zagarantovanu minimalnu satnicu. Ne možemo ne biti zabrinuti ako znamo da prosječna plata u prosjeku pokriva manje od 50 posto potrošačke korpe – kazao je za „Dnevni avaz“ Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

No, uprkos tome, radničkog bunta nema, ali Šatorović ističe da to ne znači da radnici i njihovi predstavnici u sindikatima nisu aktivni.

– Ima mnoštvo protesta organizovanih na nivou firmi ili grane. U državi u kojoj je stopa nezaposlenosti 46 posto svako radno mjesto je premija i radnici su spremni ponekad istrpjeti i teži položaj i kršenje prava kako bi osigurali kakvu-takvu egzistenciju za sebe i članove svoje porodice – kaže Šatorović.

On ističe da su u Sindikatu, umjesto bunta, izabrali svakodnevnu borbu s vlastima, da kroz zakone osiguraju bolji položaj radnicima.

U Zenici će u utorak biti organiziran zajednički skup Sindikata. Nakon obraćanja predsjednika SSSBiH, prisutnima će biti podijeljene porcije radničkog graha.

AVAZ

Podijelite članak
  • 200
    Shares