Saudijska Arabija muslimanima: Pričekajte s organizacijom putovanja na hadž

Podijelite vijest

Saudijska Arabija od muslimana je zatražila da pričekaju dok se situacija sa širenjem korona virusa ne popravi, prije nego što počnu planirati putovanje na hadž, izjavio je u utorak ministar za Hadži u Umru na državnoj televiziji.

Oko 2,5 miliona vjernika iz svih dijelova svijeta pohodi Meku i Medinu, sveta mjesto islama, za sedmični ritual.

To je ujedno i značajan izvor prihoda za Saudijsku Arabiju.

Najveće godišnje okupljanje muslimanskih vjernika trebalo je početi krajem jula, ali širenje korona virusa u svijetu povuklo je pitanja da li obred treba održati po planiranom rasporedu, zbog opasnosti od još većeg širenja zaraze.

Saudijska Arabija već je do daljnjeg odgodila Umru, suspendovala sve međunarodne komercijalne letove, dok je prošle sedmice zabranila ulaz i izlaz u nekoliko gradova, uključujući Meku i Medinu.

Hodočašće veliki biznis

Hodočašće Saudijskoj Arabiji predstavlja veliki biznis, a planira se da se pod vodstvom prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, brojke posjetilaca povećaju.

Otkazivanje hadža bio bi potez bez presedana u modernoj eri, ali suzbijanje posjećenosti hodočasnika iz rizičnih zona već se dešavalo, kao što je bio slučaj sa ebolom.

Do danas, Saudijska Arabija je prijavila oko 1.500 slučajeva zaraze korona virusom i 10 smrtnih slučajeva. No, u svijetu, inficirano je preko 825.000 ljudi, dok ih je umrlo preko 40.000.

Ranije, 632. godine, hodočasnike je pokosila malarija, dok je kolera iz 1821. godine uzrokovala smrt oko 20.000 vjernika. U drugoj epidemiji kolere iz 1865., preminulo je oko 15.000 hodočasnika, da bi se bolest proširila po cijelom svijetu.

Agencije


Podijelite vijest