Portal 072info

Saudijske vlasti: Hadž je prošao “savršeno dobro”

Saudijske vlasti saopćile su u subotu da je aktuelno hodočašće hadž, najveće islamsko godsišnje okupljanje, prošlo bez sigurnosnih i zdravstvenih problema dok stotine hiljada hodočasnika obavljaju simbolični ritual kamenovanja đavola.

– Ovogodišnji hadž protekao je savršeno dobro – izjavio je portparol saudijskog ministarstva unutrašnjih poslova Mansour al-Turki.

Procijenjenih 2,3 miliona muslimana širom svijeta prisustvuje hadžu koji se završava u nedjelju.

– Nikakvi sigurnosni ili zdravstveni problemi nisu zabilježeni – dodao je al-Turki, prenosi saudijski emiter programa Al Arabiya.

U posljednjim godinama hadž je bio obilježen političkim nemirima i smrtonosnim stampedima.

– Nismo primijetili hodočasnike koji su došli da izražavaju političke stavove – kazao je al-Turki.

Ovogodišnje hodočašće održano je u jeku krize između bloka pod saudijskim vodstvom i Katara oko navodne podrške tog emirata ekstremističkim grupama, što je dovelo do prekida diplomatskih i saobraćajnih veza.

Doha je optužila Saudijsku Arabiju za stvaranje prepreka katarskim hodočasnicima, što Rijad odbacuje.

Dvije sedmice prije početka hadža u srijedu, saudijski kralj Salman naredio je otvaranje granica svoje zemlje s Katarom kako bi se omogućio ulazak katarskim hodočasnicima.

U 2015. godini na stotine hodočasnika pregaženo je do smrti tokom rituala kamenovanja u Mini u blizini svetog grada Meke, u tragediji koja je izazvala napetosti između Saudijske Arabije i njenog regionalnog suparnika Irana.

Iranci ove godine ponovo učestvuju na skupu, koji su bojkotirali prošle godine zbog spora sa Saudijcima oko pravila hodačašća.

Od muslimanskih vjernika očekuje se da obave hadž, jedan od pet stubova islama, barem jednom u životu, izuzev slučajeva kada nisu dovoljno zdravi ili nemaju finansijskih sredstava da obave hodočašće, prenosi dpa.

Avaz.ba

Podijelite članak