5eff1ddf71badd05e6ad5dd9304e4542
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 30, 2021 @ 11:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Saudijski princ i biznismen Khaled bin Alwaleed pozvao je ljude u Zaljevu da se navikavaju na konzumaciju laboratorijski uzgojenog meso, bez obzira na to sviđalo im se to ili ne.

Princ Khaled se u svojstvu izvršnog direktora kompanije KBW Ventures obratio učesnicima Bliskoistočnom agro-prehrambenom forumu i istakao je kako je uložio ogroman novac u razvoj laboratorijskog uzgoja mesa, odnosno u ćelijsku poljoprivredu, jer vjeruje da će to imati važnu ulogu u jačanju prehrambene sigurnosti regiona u budućnosti.

– Ćelijska poljoprivreda daje velike količine mesa koje se konzumira ovdje u regiji i svugdje u svijetu, sviđalo se to nama ili ne. Realnost je da će kompanije u velikoj mjeri shvatiti da neefikasnost stočarske poljoprivrede daleko nadmašuje sve koristi koje ona može pružiti – rekao je princ Khaled.

Izvršni direktor kompanije sa sjedištem u SAD-u inzistira na tome da je meso uzgojeno u laboratoriji u potpunosti nalik mesu zaklane životinje, pozivajući ljude da se educiraju o činjenici da se radi o jedan-na-jedan replika iste stvari.

On je posebno pohvalio Katar za vođenje Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u oblasti ćelijske poljoprivrede i pozvao javni sektor da učestvuje u promociji projekta.

– Ne možemo samo baciti novac na problem i očekivati ​​da će biti riješen, moramo imati inovacije, moramo involvirati privatni sektor – poručio je princ Khaled.

Izrazio je nadu da će industrija ćelijske poljoprivrede doživjeti procvat u Zaljevu ako zemlje GCC-a podrže privatni sektor u tom pogledu.

LIDER