AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U organizaciji Saveza društava / udruga pedagoga fizičke kulture Zeničko-dobojskog kantona oko stotinu djece i njihovih profesora iz cijelog kantona provelo je pet nezaboravnih dana u kampu Boračkog jezera gdje je od 14. do 18. avgusta realizirana besplatna obuka plivanja.

  • Nakon što smo svako jutro podignuli zastavu i doručkovali počinjale su naše cjelodnevne aktivnosti – od plivanja, preko šetnji do raznih aktivnosti u adrenalin parku ovog kampa. Mi smo prezadovoljni boravkom i uvjetima koje smo imali, a vjerujem da su i djeca sretna i zadovoljna. Svaki trenutak im je bio ispunjen, pun radosti, druženja i smijeha – rekao nam je predsjednik Saveza društava / udruga pedagoga fizičke kulture Zeničko-dobojskog kantona, Amir Muminović.

Članovi ovog Saveza, zahvaljujući prije svega profesoru Muminoviću, kontinuirano sarađuju sa Udruženjem građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ – u Bosni i Hercegovini, podižući svijest o ovoj teškoj, rijetkoj i neizlječivoj bolesti krvnih sudova pluća skoro svakom svojom aktivnošću.

  • Naš predmet je Tjelesni i zdravstveni odgoj i naše aktivnosti koje realizujemo u saradnji sa Udruženjem „Dah“ se odlično uklapaju u realizaciju naših ciljeva i zadataka. Prepoznali smo problem, želimo da damo svoj doprinos u podizanju svjesnosti o ovoj bolesti i da budemo dio svjetske armije sportista koji to takođe rade, – istakao je profesor Muminović.

Boravak u kampu Boračkog jezera bila je prilika da se o plućnoj hipertenziji i ovdje govori:

  • Neizmjerno smo zahvalni profesoru Muminoviću i kompletnom Savezu padagoga fizičke kulture Zeničko-dobojskog kantona koji su prepoznali problem oboljelih od ove bolesti u našoj državi i nesebično nas podržali u podizanju svijesti o njoj. Osim ovog Saveza, ne možemo da ne spomenemo i niz sportskih klubova i pojedinaca koji nam zaista pomažu u ostvarenju jednog od naših ciljeva. Znamo da se o bolesti više zna, govori i piše kada su uz nas sportisti, – rekla nam je Vera Hodžić, predsjednica Skupštine UG „Dah“.

Svojim aktivnostima na podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji članovi Saveza društava / udruga pedagoga fizičke kulture Zeničko-dobojskog kantona i djeca koja su učestvovala u ovogodišnjem kampu priključili su se mnogobrojnim sportistima svijeta – od amatera do profesionalaca, koji već godinama daju podršku ovoj marginaliziranoj grupi ljudi oboljeloj od ove bolesti krvnih sudova pluća, koja u našoj zemlji nema adekvatan medicinski tretman. Članovi Udruženja „Dah“ se nadaju da će njihov primjer slijediti i ostali sportisti i sportski klubovi, udruženja i savezi u Bosni i Hercegovini.

Po okončanju Škole plivanja profesori su nastavili svoje aktivnosti simpozijem, a potom i seminarom za tjelesni i zdravstveni odgoj, a djeca su sretno stigla svojim kućama puna utisaka i nezboravnih trenutaka.