Portal 072info

Savez penzionera F BiH: Moguće otkazivanje penzionerskih protesta

– Sada je prvi put da je svih sedam kantonalnih saveza penzionera jednoglasno u odluci da se sredinom septembra održe protesti, – izjavio je pred polazak u Sarajevo Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona. On je istakao da penzioneri ne žele selektivan pristup rješavanju pitanja penzija. Ipak ,nakon današnjeg sastanka sa federalnim premijerom, Fadilom Novalićem, stavovi bh. penzionera nisu toliko oštri. Protesti bi ipak i ovoga puta mogli biti otkazani.

Većina, tačnije, više od 70 posto penzionera u Federaciji BiH živi od prosječne, odnosno zagarantovane penzije. Poštenije je reći, zahvaljujući podršci rodbine, oni koji su svoje dugove izmirili i zaslužili s mirom uživati u svojim poznim godinama, snalaze se, kako koji…

Da li će se ili ne ovoga puta ići na proteste, kako je i najavljeno, još je nepoznato. O tome će odlučivati Skupština saveza udruženja penzionera Federacije BiH, koja će vanredno zasijedati početkom iduće sedmice.

– Na današnjem sastanku, Savezu penzionera predložena su rješenja koja jesu parcijalna, ali prihvatljivija u odnosu na ranije stavove Vlade Federacije, – kazao nam je nakon sastanka u Sarajevu, Mustafa Trakić. Povećanje svih penzija ipak neće biti moguće, priznali su i predstavnici penzionera, pa je dogovoren kompromis, 10 posto povećanja za starije, pet posto za mlađe, i to nepovlaštene penzionere. Rješenja bi, u slučaju prihvaćanja, stupila na snagu s početkom 2018.

Mjesečna primanja polovine među 22 hiljade zeničkih penzionera ne prelaze iznos od 326 konvertibilnih maraka. Iznos penzija nije uvećan u protekle tri godine, a zakon kojim bi se on uskladio sa rastom životnih troškova trebalo bi, prema današnjem dogovoru, da bude upućen u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Isplata avgustovskih penzija za 257 hiljada penzionera počela je u Federaciji BiH danas, za što je obezbijeđeno oko 165 miliona konvertibilnih maraka. (S.S.)

Rtvze.ba

Podijelite članak