f347a991359251df0faca3ba564e5e87
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 21:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo međunarodnim institucijama, prvenstveno visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

NER FIT

Pismo je upućeno 22. oktobra šefu delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH, predsjedniku Evropskog parlamenta, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku, predsjedniku SAD-a i predsjedniku Turske.

– Odlučili smo da javnost upoznamo na ovakav način i da pismo uputimo navedenim institucijama upravo zbog teške i vrlo ozbiljne političke situacije u BiH – kazao je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

U pismu je upućen poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da hitno reagira i pomogne u očuvanju mira i odblokira rad institucija u međunarodno priznatoj državi BiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Zbog ultranacionalističke, separatističke i fašističke politike koju vodi i provodi Milorad Dodik u BiH je ugrožen mir. Pozivamo Vas, prije nego što bude kasno, da zaustavite ratnohuškačke politike predvođene Miloradom Dodikom, a koje dolaze uglavnom iz entiteta u Dejtonu nazvanog Republika Srpska. Svojim proizvoljnim tumačenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma politike iz entiteta RS blokiraju BiH u svim njenim demokratskim, ekonomskim i euroatlanskim procesima na takav način drže taocima državljane BiH koji su bili žrtve istih politika i 90-ih godina u agresiji na BiH – istakao je.

Dodao je kako politika Milorada Dodika vraća državljane BiH u mračna vremena 90-ih godina kada su presuđeni ratni zločinci, koje oni sada odlikuju, veličaju i slave, pravili etnički čiste teritorije i činili najgnusnije zločine – logori, masovna ubistva, silovanja djevojčica i žena, žive lomače, mučenja i masovne grobnice.

– Sve se ovo dešavalo planski, sistematski i organizirano. Te politike od 90-ih godina su ostale aktuelne do danas, manje ili više izražene. Napominjemo da je Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo Valentin Inzko, tim snagama samo povod za blokadu države, a suštinski razlog vodi svoje korijene vodi iz matrice Slobodana Miloševića. Kao dokaz tome navodimo da je Milorad Dodik do sada vršio blokadu državnih institucija konstantno, i to je dozirao prema svojoj volji i iz vlastitih razloga. Tim je na najgori mogući način zloupotrijebio entitetsko glasanje. Ove politike predvođene Miloradom Dodikom otvoreno ruše ustavno-pravni poredak države BiH – dodao je Aganović.

On je, između ostalog, pozvao međunarodne institucije da spriječe zlo, prije nego što bude kasno.

– Zaustavite povampireni fašizam koji svojim djelovanjem priziva ponovno krvoproliće na ovim prostorima. Građani BiH žele mir – zaključio je.

LIDER