Savez RVI poručuje Incku: Hitno nametnite zakon o zabrani negiranja genocida

rv
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine, u pismu visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku (Inzko) i predstavniku Evropske unije Johanu Satleru (Johann Sattler), traži da Incko hitno nametne u Bosni i Hercegovini zakon o zabrani negiranja genocida.

Uredu visokog predstavnika za BiH pismo Saveza je dostavljeno jučer, na Dan Armije RBiH, navedeno je u saopćenju ove asocijacije ratnih vojnih invalida.

– U ime svih nedužnih žrtava genocida, u ime pravde i u ime mirne budućnosti, pozivamo Vas da hitno nametnete zakon o zabrani negiranja genocida. Pozivamo Vas i druge međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da budete konkretni i do kraja odgovorni u vezi s dešavanjima u Bosni i Hercegovini. I konačno, pozivamo Vas da prestanete da se pretvarate kao da Vam nije jasno šta se u ovoj zemlji dešavalo 90-tih godina, šta se danas dešava i šta se sutra desiti može ukoliko nastavite takvom politikom. Vašim nečinjenjem, direktni ste saučesnici destruktivnih politika koje vode u sunovrat – navodi se u saopćenju.

Neće čekati u redovima za klanje

Upozoravaju da je krajnje vrijeme da se nametne zakon o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.

– Bošnjaci neće nikada više čekati u redovima za klanje i silovanje, za logore, za žive lomače, za masovne grobnice, za progone itd. Neće čekati međunarodne konvencije, rezolucije, žaljenja i oplakivanja, dok se nad njima priprema novi genocid. Upozoravamo da je krajnje vrijeme da nametnete zakon o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, prije nego što pošteni građani ove zemlje preduzmu stvar u svoje ruke. I na kraju da Vas podsjetimo: MIRNA BOSNA – MIRAN BALKAN – MIRNA EVROPA – citat je iz pisma ove asocijacije.

Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini za provedbu mira u današnje vrijeme podsjećaju na 90-te godine, naveli su.

Zločini nad nedužnim građanima

Savez RVI paraplegičara upozorava da neće biti nikakvog razlaza jer kome se ne živi u Bosni i Hercegovini, može ići gdje god hoće, kako je istaknuto.

– Na istu politiku međunarodne zajednice koja je svojim odnosom prema Bosni i Hercegovini omogućila fašističkim hordama da čine najgnusnije zločine nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno genocid nad bošnjačkim narodom. Ponovo pred licem međunarodne zajednice, pred vama, međunarodnim institucijama, koje su zadužene za provedbu mira u ovoj zemlji, rasističke i fašističke politike otvoreno udaraju na ustavno-pravni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i sudova za ljudska prava, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom, veličaju i odlikuju ratne zločince. Vidimo da i politike nekih država koje su članice Evropske unije (Slovenija) pozivaju na „miran razlaz“ tj. na realizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike, politke Tuđman – Milošević. Ovdje se ne radi samo o negiranju genocida, ovo je priprema za novi genocid, nova silovanja i nove pokolje – navedeno je u pismu.