Savez samostalnih sindikata BiH: Ovaj Prvi maj pripada ljekarima, trgovcima, policajcima…

Podijelite vijest

Ovogodišnji Prvi maj, Međunarodni praznik rada, pripada ljekarima, trgovcima, policajcima, komunalcima, prosvjetarima, poljoprivrednicima, rudarima, poštarima, novinarima i svima onima koji omogućuju da život u našoj zemlji bude koliko toliko normalan u vrijeme pandemije, istakli su danas iz Saveza samostalnih sindikata BiH. U vrijema kada je većina svjetske populacije zatvorena u svoje domove kako bi se spriječilo brzo širenje virusa unutar zajednica te zaštitli stariji i oni koji već imaju neka hronična oboljenja, ekonomski utjecaji potpuno su poremetili svijet rada i učinili da najveći teret podnose radnici koji imaju najniža primanja, kazao ej danas Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

“Fokus borbe protiv pandemije u cijelom svijetu je na zadržavanju i sprečavanju širenja bolesti te davanju podrške zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji, kao i svima koji nam prethodnih sedmica osiguravaju najnormalniji mogući život u ovim vanrednim okolnostima. Ovog Prvog maja pozdravljamo radnike u zdravstvu, oblasti njege i zbrinjavanja čiji rad je ključan za spašavanje života i pružanje vitalnih usluga. Zahvalnost izražavamo zaposlenim u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju. Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju svoje radne zadatke i uprkos vanrednim okolnostima pomažu stanovništvu. Ne smijemo zaboraviti poljoprivrednike, rudare, prijevoznike, zaposlene u telekomunikacijama, poštama i medijima bez kojih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije”, istakao je Šatorović.


Nadalje on naglašava da su utjecaji ove krize brutalno otkrili neuspjele modele globalizacije koji su nametnuti radnicama i radnicima. Podsjećamo, više od 35.000 radnika u FBiH te 2.500 u RS-u ostalo je bez posla za manje od dva mjeseca.

“Umjesto da naša vlada usmjeri svoj rad prema konkretnoj podršci i očuvanju radnih mjesta, oni žele dodatno urušiti prava radnika i radnike u svakom narednom stanju nesreće ostaviti na milost i nemilost poslodavaca. Osuđujemo sve one koji odbijaju saradnju sa sindikatima, negiraju stvarnost pandemije ili dopuštaju nasilje i kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom i radnicima. Jednako osuđujemo korporativne grabežljivce koji žele ostvariti profit iz ove krize. Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika i insistiraju na tome da vlade to osigraju. Osuđujemo nastojanja poslodavaca da u vrijeme pandemije potpuno uruše radno zakonodavstvo i vrijeme krize iskoriste za ostvarivanje davno postavljenih ciljeva da se potpuno devalviraju i u konačnici ukinu kolektivni ugovor. Osuđujemo i predstavnike sindikata koji aktivno učestvuju u rušenju radničkih prava, prihvatajući pregovore o izmjenama i dopunama o radu i nudeći neka rješanja koja su još nepovoljnija od onih koje nudi Vlada Federacije BiH”, rekao je Šatorović.


U središtu oporavka, dodaju iz Saveza sindikata BiH, moraju bili velika ulaganja u javno zdravstvo i brigu kako bi se svima osigurao pristup i potpuno poštivanje prava radnika. Također se mora definisati najniža plaća jer, ističe Šatorović, neprihvatljivo je da prosječna plaća iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine troškova života za četveročlanu porodicu.

“Moramo zajedno raditi na prevladavanju pandemije i pripremiti se za budućnost, gdje god da se nalazimo i kakve god da su naše razlike, da živimo u jednom svijetu”, naglasio je Šatorović.

Klix.ba


Podijelite vijest