Portal 072info

Savez samostalnih sindikata BiH poslao pismo Inzku, traže hitnu reakciju

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem traže hitnu reakciju u vezi radničkih prava.

“Svjedoci ste mnogobrojnih političkih previranja u Bosni i Hercegovini koji iz dana u dan postaju sve izraženiji i kojim se ne nazire kraj. Kao posljedicu ovakvih neodgovornih politika imamo nemogućnost formiranja vlasti na određenim nivoima što se direktno reflektuje na položaj radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i na sve građane Bosne i Hercegovine u cjelini. Posebo zabrinjava činjenica da socijalni dijalog na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ne postoji već skoro dvije godine zbog čega nije moguće utvrditi niti donijeti bilo kakav propis na koje radnici godinama čekaju”, stoji u pismu SSS BiH upućeno na adresu OHR-a.

Kako navode, ovo se prvenstveno odnosi na Zakon o zaštiti na radu, Zakon o štrajku i Zakon o uvezivanju radnog staža.

“Svakako treba napomenuti da u Federaciji BiH više od godinu dana ne postoji propis kojim se utvrđuje najniža cijena rada čime Bosna i Hercegovina direktno krši Konvenciju MOR-a br.131. o utvrđivanju najniže plaće, te se ostavlja prostor poslodavcima na volju da sami odlučuju o sudbini prava radnika iz radnog odnosa”, poručuju.

 Nadalje, navode iz SSS BiH,  statistički podaci pokazuju da se zbog neadekvatne zaštite na radu iz godine u godinu povečava broj kako povreda na radu tako i onih sa smrtnim ishodom, a da pri tome niko ne odgovara.

“Radnici pokušavaju štrajkovima iskazati svoje nezadovoljstvo i očuvati svoja prava, međutim, kako organizovanje štrajka po važećem  Zakonu o štrajku u velikoj mjeri zavisi od poslodavca, isti čine sve kako bi izvršili dodatne pritiske na radnike i onemogućili organizovanje i održavanje štrajka. Najsvježiji primjer pritiska na radnike u štrajku je Rjesenje Općinskog suda u Bihaću gdje je sud, potpuno zanemarujući pozitivne propise u smislu kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja za područje Unsko-sanskog kantona, naložilo Sindikatu osnovnog obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor USK i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor USK da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Ovakvo Rješenje Suda predstavlja presedan u pravnoj praksi čime se praktično zabranjuje štrajk zbog čega građani Federacije BiH gube povjerenje u sistem i pravdu, te se odlučuju na masovni odlazak iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim uslovima rada ali i boljim životorn što je naročito izraženo upravo na području Unsko-sanskog kantona”, navodi se u pismu.

Poručuju da su u više navrata ukazivali na ove, ali i druge probleme s kojima se radnici susreću pozivajuči nadležne institucije da se kroz uspostavljanje socijalnog dijaloga pristupi rješavanju nagomilaih problema, međutim do današnjeg dana nisu naišli na razumijevanje.

“S tim uvezi, ovim putem Vam se obračamo sa zahtjevom da u skladu sa svojim ovlaštenjima uzmete aktivno učešće i zajednički nastupimo prema odgovornima kako bi iznašli odgovarajuća rješenja”, stoji u pismu koje potpisuje Selvedin Šatorović, predsjednik.

Predložili su susret sa Inzkom kako bi razgovarali o ovoj problematici.

N1

Podijelite članak
  • 14
    Shares