Savez samostalnih sindikata BiH: Sramna odluka da se rudarima umanji plaća

Podijelite vijest

Odluku nadležnih iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica da se radnicima umanji plaća za, u prosjeku, 200 KM, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine smatra sramnom i potpuno neprihvatljivom.

Prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika Sindikata, od početka pandemije rudari su savjesno obavljali svakodnevne poslove i, uprkos otežanim uvjetima rada, ispunili su plan. 

Kakvu poruku šalju

– Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje tim radnicima. Znači li to da se njihov rad, trud i riskiranje života “nagrađuju” umanjenjem plaće? Je li to, ustvari, početak realizacije scenarija kojem se Savez samostalnih sindikata BiH oštro usprotivio, a kojim je planirano smanjenje plaća svim zaposlenim u javnom sektoru i javnim kompanijama – kaže Šatorović.

Postavlja se i pitanje, smatra Šatorović, znači li to da istu poruku narednih dana od svojih poslodavaca trebaju očekivati i medicinski radnici, policajci ili zaposleni u obrazovanju.

Puna podrška rudarima

– Kao što smo do sada u više navrata naglasili, za Sindikat je apsolutno neprihvatljivo smanjenje plaća bilo kojem radniku, posebno u vrijeme kada svoj posao obavljaju u otežanim uvjetima. Postoje mnoga mjesta s kojih se u ovom trenutku mogu povući sredstva i time nadomjestiti eventualni gubici i osigurati funkcioniranje fondova, zavoda – poručio je Šatorović.

S obzirom na navedeno, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku rudarima iz RMU Zenica koji su obustavili rad u oba jamska pogona.

– Nadamo se da će ova sramna odluka biti promijenjena i da će rudari dobiti puni iznos svojih pošteno zarađenih plaća – zaključuje Šatorović.

Avaz


Podijelite vijest