Portal 072info

Savez samostalnih sindikata: Neki čelnici ne smatraju da radnicima treba povećati plaće

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH reagirali su na informaciju predsjednika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samira Kurtovića o tome da 14 granskih sindikata nije učestvovalo u kreiranju prijedloga općeg kolektivnog ugovora. Ističu da je Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine utvrdilo Prijedlog općeg kolektivnog ugovora, kojim je, između ostalog, traženo i povećanje minimalne cijene rada za sve radnike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, mali broj čelnika sindikata ne misli da radnicima treba biti povećana minimalna satnica, dok se istovremeno slažu s tim da je poželjno i prihvatljivo da plata bude povećana premijeru, ministrima i zastupnicima u brojim parlamentima. Podsjećamo da je usvojenim budžetom Federacije BiH predviđeno da upravo navedeni dobiju još veću platu. Za njih, očigledno, ima dovoljno novca, dok za radnike u realnom i uslužnom sektoru nema. Kao nagradu za svoje poltronsko i izdajničko ponašanje unutar i prema Savezu samostalnih sindikata BiH Samir Kurtović je premijera FBiH i njegovih savjetnika dobio poziciju predsjednika Nadzornog odbora firme Sarajevogas, a zbog ove reakcije će, vjerujemo, biti nagrađen još nekim pozicijama u upravnim i nadzornim odborima”, saopćili su.

Iatiču da ovo predstavlja poltronski odnos malog broja sindikalnih lidera prema predstavnicima izvršne vlasti i predstavljaju ispunjenje želje premijera da se sindikati nastave baviti sami sobom.

“Mi ćemo se, s druge strane, nastaviti baviti pitanjima i problemima radnika u Federaciji BiH. Na kraju, brojka od 17, 14, 11 ili ne znamo koliko sindikata, a koja se neprestano mijenja, u suštini predstavlja pet sindikalnih lidera koji su, suprotno volji svog članstva, ostali na ideji postavljanja vladinog čovjeka na čelo Saveza samostalnih sindikata BiH, koji će zagovarati povećanje plata premijeru, a biti protiv povećanja najniže cijene rada”, istaknuli su u saopćenju.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 39
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box