Savez udruženja poslodavaca ZDK održao sastanak sa ministrom Zlatkom Jelićem

U četvrtak održan je XI sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK. Sastanku je pored predstavnika općinskih udruženja sa ZDK prisustvovao i Ministar za privredu ZDK  Zlatko Jelić i načelnik općine Doboj Jug  Mirnes Tukić.

Glavna tema sastanka bila je dobijanje reprezentativnosti za Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK. Dogovoreno je da će se nedostajuća dokumentacija predati u što kraćem roku, kako bi najkasnije do kraja marta 2017.godine SUUP ZDK dobio status reprezentatiovnosti za ZDK. Zajednički stav svih predstavnika općinskih udruženja sa ZDK bio je i uključivanje SUUP ZDK u rad Ekonomsko-socijalnog vijeća  ZDK kao ravnopravnog člana.

Članovi UO SUUP ZDK su uputili prijedlog Ministru Jeliću da Ministarstvo privrede ZDK pokrene inicijativu prema općinama/gradovima  ZDK vezano za upošljavanje po jednog VS uposlenika u svakoj općini,  koji bi predstavljalo Udruženja/udruge poslodavaca. Plaću tog uposlenika bi finansirali kanton i općina, a uposlenika bi biralo općinsko udruženje poslodavaca i bilo bi odgovorno za svoj rad tom istom udruženju.Takođe bi jedan takav uposlenik bio uposlen i u Kantonu, a za potrebe Saveza udruženja poslodavaca.

Razgovarajući o stanju privrede u ZDK i mogućnostima saradnje bosanskohercegovačkih firmi sa firmama iz EU dogovoreno je da se do kraja marta mjeseca 2017.godine u organizaciji Saveza udruženja /udruga poslodavaca ZDK , a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede ZDK organizuje prezentacija za privrednike sa ZDK o mogućnostima saradnje sa firmama iz Austrije i Njemačke. Cilj je da se našim firmama predstavi način na koji mogu naći potencijalnog partnera i na koji način mogu iskazati svoj interes za određene oblasti  firmama u Austriji i Njemačkoj. Prezentaciju o potencijalu i mogućnostima saradnje sa austrijskim i njemačkim firmama predstavit će ADVANTAGE Austrija i  AHK Njemačka. Također prezentovat će se i načini saradnje sa EBRD (Evropskom bankom za razvoj) i načini apliciranja prema sredstvima EBRD u BiH.

Privrednici  ZDK će putem medija i svojih općinskih udruženja, biti na vrijeme obavješteni o datumu i mjestu održavanja prezentacije.