Savjet dermatologa: Dva prirodna sastojka nude rješenje za začepljene pore

Ukoliko imate problem sa začepljenim porama, postoje dva prirodna lijeka koja će vam biti od izuzetne pomoći.

Začepljene pore nastaju kada se mrtve stanice zarobe u vašoj koži. Pore su sitni otvori na koži koji izlučuju znoj i masti. Kada su pore začepljene, to može dovesti do stvaranja mitesera, bijelih tačkica i cističnih akni.

Prema riječima dermatologinje Annie Gonzalez s Floride, redovno čišćenje je neophodno. Uz pomoć pravih sredstava za čišćenje i drugih proizvoda s alfa-hidroksi ili salicilnom kiselinom, možda ćete moći upotrijebiti i bilje za prirodniji lijek za kožu.

Menta

Kao prirodni lijek protiv začepljenih pora ona preporučuje listove mente.

“Menta ima brojne zdravstvene prednosti, ali njena rashladna svojstva također mogu koristiti koži. Znamo da su bakterije, višak ulja i mrtve stanice kože dio onoga što uzrokuje problem”, kaže Gonzalez, dodajući da listovi mente imaju antibakterijska svojstva, a sadrže i salicilnu kiselinu, koja se može koristiti za sprečavanje i liječenje začepljenih pora.

Menta, također, pruža dobar izvor vitamina A, za koji Gonzalez kaže da može pomoći u kontroli viška ulja koje proizvodi koža.

Kako koristiti mentu

Gonzalez preporučuje izradu DIY maske za lice od zdrobljenih listova mente, meda i ružine vode. Smjesu nanesite na lice i pustite da odstoji 15 minuta. Zatim isperite masku hladnom vodom. Koristite ovu masku dva puta sedmično da biste vidjeli rezultate.

Kurkuma

Alternativni prirodni lijek bila bi kurkuma. Gonzalez kaže da ovaj protuupalni začin pruža toliko sjajnih svojstava za kožu, on je antiseptik, antioksidans i adstringent.

“Mogao bi čak biti učinkovit u blijeđenju ožiljaka od akni,” dodaje Gonzalez.

Kada ga nanosite na lice, obavezno ga razrijedite drugim sastojcima poput ulja kako ne biste zaprljali kožu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakŽuti meteoalarm zbog snijega, niskih temperatura i vjetra u BiH
Sljedeći članakNa Bjelašnici jutros izmjereno 184 centimetra snijega