Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima

Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH naredio je Agenciji za državnu službu BiH da konkurse za prijem radnika u institucije BiH raspisuje i bez saglasnosti Savjeta ministara BiH.

Naime, Savjet ministara BiH još ranije je donio zaključak kojim je naloženo da Agencija za državnu službu BiH ne može izvršiti nijedno oglašavanje za prijem radnika u institucija BiH, zatim premještanje državnih službenika iz institucije u instituciju itd. bez saglasnosti Savjeta ministara BiH. Upravo ovaj zaključak Upravni inspektorat je označio kao nezakonit, tako da u suštini više nije potrebna saglasnost Savjeta ministara BiH na novo zapošljavanje.

“Posljedica toga je da, kada institucija pošalje zahtjev za konkurs za koji ima budžetska sredstva i odobren broj ljudi, taj konkurs mi moramo objaviti. Saglasnost od Savjeta ministara BiH je proglašena nezakonitom i Agenciji je zabranjeno da je traži”, rekao je za “Nezavisne” Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu.

Ako je suditi po sistematizaciji radnih mjesta, institucijama Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nedostaje oko 3.000 radnika s obzirom na to da je na tom nivou vlasti sistematizovano ukupno 18.598 radnih mjesta, a prema posljednjim informacijama, popunjena su “svega” 15.592.

“Mi se sada ne moramo natezati s tim i institucijama koje su bile dovedene u probleme zbog kadrova, pa su zapošljavale na određeno. Ovo sada pogoduje institucijama, ali nama je stvorilo probleme. Prvo nam Savjet ministara kaže da nikome ne dajemo ništa, onda Upravni inspektorat kaže to je nezakonito, daj im sve i to je izazvalo navalu na nas”, istakao je Akšamija.

Prema nezvaničnim informacijama već se raspisuje sve više konkursa, i pored toga što je rješenje Upravnog inspektorata stupilo na snagu krajem prošle godine. Konkursa bi sasvim sigurno bilo i više da su zahtjevi ranijeg saziva Savjeta ministara BiH bili uredni. Navodno, ministri iz ranijeg saziva već su bili poslali zahtjeve za novo zapošljavanje, međutim Agencija ih je vratila na doradu, a u međuvremenu je došlo do imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH tako da dorađeni zahtjevi još nisu došli do Agencije.

Ono što je zanimljivo jeste da će Agencija za državnu službu u svakom slučaju gdje budžetom imaju odobrena sredstva za plate, na osnovu zahtjeva institucije, raspisivati konkurse i popunjavati radna mjesta, i praktično Savjet ministara BiH neće imati mogućnosti da to zaustavi, osim da institucijama uskrati budžetska sredstva.

“Ako ne izvršim rješenje upravnog inspektora meni će sud pucati kazne. Ako, sa druge strane, ne izvršim zaključak Savjeta ministara BiH, mogu me smijeniti, ali neizvršavanje rješenja upravnog inspektora se kažnjava”, rekao je Akšamija.

Zanimljivo je da se Agencija za državnu službu uopšte nije žalila na rješenje upravnog inspektora, jer kako su nam rekli u samoj Agenciji, stručni kolegijum koji se sastoji od deset pravnika zaključio je da nema razloga za žalbu.

O ovome problemu, juče se govorilo i na sjednici Savjeta ministara BiH, međutim nakon sjednice u saopštenju ovo pitanje nije ni spomenuto.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE