Portal 072info

Savjet pedijatara: Roditelji, oprezno sa paracetamolom

– Roditelji su skloni djetetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Raspolažemo podacima po kojima se zloupotreba, tj. prečesto posezanje za suspenzijom paracetamola kod djece povezuje s razvojem astme i oštećenjem jetre, a po zadnjim podacima i oštećenjem bubrega te razvojem srčanih bolesti u njihovoj kasnijoj životnoj dobi – stoji u saopćenju.

Kraljevsko farmaceutsko društvo (RPS) dijeli mišljenje s dr. Sutcliffeom i upozorava na isti problem. Britanski farmaceuti smatraju i da bi roditelje trebalo educirati o tomu kada se djeci daju oralne suspenzije na bazi paracetamola. Jednako misle i članovi Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola djetetu u previsokim dozama, piše Sunday Times.

– Djeca ponekad tokom dana ili sedmice i po nekoliko puta promijene mjesto boravka, što povećava izglede za prekomjernim konzumiranjem ove vrste lijeka. Dovoljno je da se tokom dva ili tri dana djetetu daju jedna ili dvije doze lijeka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnom lijeku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru – upozorio je Tomlin.

Roditeljima se savjetuje da kod niže tjelesne temperature djetetu daju što više tečnosti te da za paracetamolom posegnu ukoliko primijete da je letargično i neuobičajeno mirno. Pritom obvezno treba provjeriti precizne upute o doziranju lijeka.

faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box