Portal 072info

Savjeti BIHAMK-a za održavanje vozila na velikim hladnoćama

Val ekstremno niskih temperatura i dalje je aktuelan u Bosni i Hercegovini. Naša ekipa istražila je kako hladnoće utječu na rad automobila, te kako vozači mogu spriječiti eventualne kvarove.

Ekstremne hladnoće koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stvaraju probleme građanima prilikom paljenja automobila. Dežurne ekipe BIHAMK-a rade neprestano, punim kapacitetom.

“Kod sistema paljenja, najčešći uzrok je istrošenost akumulatora. Uzrok može biti i samo vozilo, ako je neki potrošač aktivan. Kod dizelskih motora, problem može nastati ako su grijači koji zagrijavaju cilindre motora pri kraju, i ne proizvode adekvatnu temperaturu u cilindru. Kod benzinskih motora problem mogu uzrokovati svjećice za paljenje”, kazao je Almir Cero, trening centar BIHAMK-a.

Ovaj problem najviše pogađa taksi vozače, koji se svakodnevno bore sa niskim temperaturama.

“Imao sam problema prilikom paljenja tokom hladnoća, s obzirom na to da mi je bila malo slabija baterija. Morao sam kupiti novu i sad sam zadovoljan. Ostalih problema nemam jer je gorivo koje sipam dobro i nisam imao problema s hlađenjem. Najbitnije od svega su dobar akumulator i čisto gorivo. Aditive i ostala sredstva u gorivu ne koristim. Auto mora biti ispravno i to je to”, otkrio je Mirsad Pobrić, taksista.

Izvor: N1

Iz BIHAMK-a kažu kako građani trebaju djelovati preventivno, te spriječiti eventualne kvarove uzrokovane hladnoćom.

“Vrlo bitno je redovno održavanje automobila, kojim se u mnogome može smanjiti broj kvarova tokom godine. Treba raditi redovan servis vozila, provjeravati tečnosti poput rashladne tečnosti motora, tečnosti za stakla, ulje za kočnice, motorno ulje i slično. Pored toga, redovno provjeravati startnu bateriju, odnosno akumulator”, naglasio je Cero.

Stručnjaci poručuju: ukoliko ste u mogućnosti, automobil tokom noći ostavljajte u zatvorenom prostoru. Ukoliko ipak niste, najbolje je da vozilo palite sva tri sata, kako biste održali njegovu stalnu temperaturu.

Podijelite članak