r 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Nijedan organ ljudskog tijela kao dojka nema više karakteristika vezanih za život, a da se praktično može živjeti i bez njega. Rijetko je koji organ dostupan pregledu i terapiji kao dojka. Stoga začuđuje podatak da je, naprimjer, u populaciji žena u SAD na listi uzroka smrti od malignih oboljenja rak dojke na drugom mjestu, odmah iza karcinoma pluća.
Jednom mjesečno

Prema sadašnjoj učestalosti pojavljivanja, izračunato je da će svaka osma ili deveta Amerikanka u toku svog života oboljeti od karcinoma dojke. Statistika za BiH nema, ali bi, nažalost, trebala biti slična, što predstavlja alarmantan podatak.

Za rano otkrivanje karcinoma dojki najvažniji je samopregled.

Pacijentkinja je u stanju da napipa čak i tumefakcije manje od jednog centimetra, što je za ljekara teško, ponekad i neizvodljivo. Samopregled uključuje i pregled pazušnih jama i vrata te bi se trebao raditi barem jednom mjesečno.

U gotovo 90 posto slučajeva pacijentkinja napipa tumor. Uz anamnestičke podatke, i klinički pregled je od ogromne važnosti. Skoro polovina karcinoma dojke počinje u gornjem vanjskom dijelu dojke, možda i zbog toga što ovaj kvadrant sadrži najveći volumen žljezdanog tkiva.
Pouzdana metoda

Daljnja dijagnostika je indicirana u sumnjivim slučajevima i uključuje, prema nahođenju hirurga u skladu s kliničkom situacijom, laboratorijske nalaze, ultrazvučni pregled, rtg nalaze – prvenstveno mamografiju, citološke analize, biopsiju sa PH (patohistološkom analizom pod mikroskopom), magnetnu rezonancu i slično.

Dakle, nameće se pitanje skrininga za rano otkrivanje raka dojke, a podrazumijeva da svaka žena između 35 i 40 godina starosti uradi tzv. osnovnu mamografiju.

Mamografija je pouzdana metoda kojom se može dijagnosticirati karcinom prije nego što postigne veličinu neophodnu da bi bio opipljiv, a u pojedinim slučajevima karcinom se može otkriti i dvije godine prije nego postane što opipljiv.

Savjet ženama je da ne zaborave na samopregled, barem jednom mjesečno. Treba uraditi ultrazvuk dojki barem svake dvije godine. Mamografiju treba uraditi s napunjenih 40 godina.
I muškarci mogu dobiti karcinom dojke

Obostrano povećanje grudi kod muškaraca je uglavnom vezano za dobroćudnu ginekomastiju koja predstavlja estetski i psihološki problem, a ponekad i funkcionalni. Ako je povećanje dojke kod muškarca, posebno iznad 50 godina starosti, samo s jedne strane, treba isključiti karcinom dojke. I ovdje je važan redovan samopregled dojki. Pacijent se mora hitno javiti svom ljekaru ukoliko vidi ili napipa povećanu mliječnu žlijezdu, posebno s jedne strane.