Savjeti koji će vam olakšati život u vrijeme koronavirusa

– Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

– Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz česme i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove. Pri pranju ruku pridržavajte se uputa za pravilno pranje ruku.

– Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirne ubruse za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite peškire i zamijenite ih kada postanu vlažni.

– Kada kašljete i kišete, prekrijte usta i nos laktom ili papirnom maramicom koju poslije odbacite u kantu za smeće s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba. Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

– Nemojte dijeliti čaše, šoljice, drugo suđe i pribor za jelo s drugim osobama. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom. U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti. Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

– Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem jednog metra kod razgovora. Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja. Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza.

– U javnom prijevozu, kinima, pozorištima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

  • Prestanak pušenja smanjuje rizik od razvoja plućnih bolesti Foto: Ilustracija

– Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik od razvoja teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

– Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba.

– Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnim ubrusom te preko njih dodirujte uređaj.

– Svaki dan čistite kuću uobičajenim deterdžentom za domaćinstva i vodom. Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača.

– Posebno često čistite dodirne tačke u domaćinstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, česme u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

Avaz