Portal 072info

Savjeti koji mogu pomoći: Prirodni lijekovi protiv infekcije bešike

Infekciju bešike obično izazivaju bakterije koje se razmnožavaju unutar samog mjehura ili mokraćnih kanala koji odvode urin iz organizma. Podložne su joj sve dobne grupe, ali su ipak, nešto češće kod žena. Najefikasniji način liječenja obično je kombinacija medikamenata koje propisuje ljekar, prirodnih lijekova, te promjene nekih životnih navika. Ako ste skloni ovom zdravstvenom problem, evo kako ćete ga prirodnim putem riješiti.

Pijte više vode. Ukoliko imate bolnu upalu, prvo što trebate uraditi je povećati unos vode u organizam. Tečnost u ovom slučaju ima dvije funkcije: prva je da isprazni bakterije iz mjehura, a druga je da razrijedi urin i da on lakše otječe kroz mokraćni kanal.

Topli oblozi. Ukoliko antiupalni lijekovi, koje ste dobili kod ljekara, jednostavno ne funkcioniraju, probajte da na bolno mjesto stavljate tople obloge. Pomoći će i topla kupka u kojoj možete ostati 15 minuta.

Prikladno oblačenje. Na što brže ozdravljenje može utjecati i način ne koji se oblačite. Važno je nositi udobnu garderobu, koja koži dopušta da diše i koja pomaže da se bakterije u organizmu prestanu razmnožavati. Vlaga je pogodna za razvoj bakterija i zato bar neko vrijeme zaboravite na sintetiku, uske farmerice, koje ne dozvoljavaju cirkulaciju i od kojih ćete se znojiti. Nosite pamučni veš i prozračne, udobne materijale.

Brusnica. Godinama se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova za urinarne infekcije, ali se mnogi pitaju da li ona zaista djeluje. Jasnog i preciznog odgovora u principu nema i što više budete istraživali, vjerovatno ćete biti sve više zbunjeni. Prema nekim istraživanjima sok od brusnice, kao i tablete koje su napravljene na bazi ovih plodova, djelotvorni su kod žena koje imaju učestale upale, jer se one obično ponavljaju kod određene populacije, ali konkretnih objašnjenja zašto je to tako – nema.

Ljekar propisuje antibiotik. U pojedinim slučajevima infekcija bešike prolazi sama od sebe. Možete osjećati simptome dan ili dva, da bi se potom sami povukli ukoliko budete pili više tečnosti ili često mokrili. S druge strane neke vrste infekcija traže dodatno liječenje i ako simptomi ne prođu kroz dan/dva, obavezno se javite ljekaru, koji će najvjerovatnije propisati antibiotike. U tom slučaju važno je popiti cijelu dozu antibiotika, a ne prestati kada osjetite poboljšanje.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box