Screenshot 5 50
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 25, 2021 @ 21:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Ujutro možda radimo neke stvari koje nam troše energiju a da to uopšte ne shvatamo, kaže dr. Karan Rajan. Između ostalog ističe da pritiskom tipke za odgodu alarma započinjemo još jedan ciklus spavanja i da to svakako trebamo izbjegavati.

Dr. Karan objavio je svoj video pod nazivom Radite li to? na TikToku i u kratkom roku skupio više od 1.4 miliona pregleda.

Prvo spominje uobičajenu naviku – pritisak tipke za odgodu alarma za buđenje.

“Vaše tijelo tim potezom ulazi u novi ciklus spavanja. To uzrokuje oslobađanje hormona zaslužnih za osjećaj pospanosti i čini nas umornijima. Kad na koncu ustanete, tijelo je puno hemikalija koje će vas držati umornima do četiri sata”, pojašnjava.

Greškom smatra i provjeru telefona čim se probudite, prenosi index.hr.

“Naš mozak se budi u postupnim fazama, a ako se razbuđujemo uz telefon, mozak izravno preskače nekoliko faza i prebrzo postaje oprezan, što nas drži na rubu čitav dan”, dodaje.

@dr.karanr

Do you do this? #morningroutine #schoolwithdrkaran #learnontiktok #sleep #coffee

♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

Treće što dr. Rajan spominje je ispijanje kafe.

“Kortizol je hormon stresa koji se proizvodi u našim tijelima, održava budnost i povećava šećer u krvi. Tijelo ga prirodno proizvodi između 8 i 9 sati ujutro. Kad popijemo kafu prebrzo nakon buđenja, stimulansi u kofeinu zapravo neće imati željeni učinak”, kaže te savjetuje da pričekamo da nam prirodni nivo kortizola padne pa kasnije u danu popijemo kafu.

Međutim, imajte na umu da kafu ne biste trebali piti 10 sati prije spavanja, na šta je ovaj ljekar ranije upozorio ljude koji se bore s nesanicom. 

LIDER