Portal 072info

Savjeti ljekara zbog zagađenja zraka: Koristite respiratorne maske ili idite na planine

“Preporuke za stanovništvo su da maksimalno smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija u toku čitavog dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Napominjemo da su vrijednosti izrazito visoke. Izlaganje iznimno visokim koncentracijama može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje, ne samo ugroženih populacija stanovništva, već i na zdravlje zdrave populacije”, stoji u saopćenju Zavoda.

“Ljudi treba da smanje boravak na otvorenom u što je moguće većoj mjeri. Svako slobodno vrijeme iskoristiti za odlazak na planine gdje je zrak čist. Ukoliko moraju izlaziti, potrebno je da nabave respiratorne maske (fotografija ispod) sa odgovarajućim filterima koje ne propuštaju čestice manje od 10 mikrona”, rekao je za Klix.ba doktor Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Respiratorna maska (Foto: EPA)

Respiratorna maska (Foto: EPA)

Kako je objašnjeno, nije riječ o hirurškim maskama koje ne pružaju nikakvu zaštitu, jednako kao ni šalovi ili maramice. Hirurške maske imaju zaštitu od nekih krupnijih čestica, ali one sada nisu toliko bitne za zdravlje u ovom slučaju.

“Maske koje se mogu koristiti posjeduju evropski standard FFP filter 2 ili 3 te američki standard N95 ili N99”, objašnjeno nam je iz Zavoda.

Respiratorne maske se mogu nabaviti u prodavnicama koje se bave prodajom zaštitne opreme te u nekim apotekama u gradu Sarajevu.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obratio se Hitnoj pomoći i JU Domovi zdravlja i zamolio ih da dostave informacije o pacijentima na dnevnoj bazi.

“Do sada nije bilo povećanja broja pacijenata sa problemima u respiratornom traktu, a informacije o ponedjeljku imat ćemo u utorak”, rečeno je iz Zavoda za Klix.ba.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box