Savjeti: Šetnjom izgubite kilograme

setnja 700x400 1

Šetnja je potpuno besplatna vježba kojom možete i izgubiti kilograme. No pritom trebate imati na umu nekoliko stvari.

Hodanje ne utječe samo na naš vanjski izgled nego ima i niz drugih prednosti. Prije svega, hodanje može drastično umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti pretilost koja ipak onda sa sobom povlači i smanjenje mogućnosti za razvijanje bolesti poput dijabetesa. Redovno hodanje također pomaže u održavanju tjelesne težine koju želimo, ali i u održavanju našeg mentalnog zdravlja, pogotovo kada su u pitanju anksioznost i depresija.

Sve ovo sasvim je dovoljno da u svoju dnevnu rutinu uvrstimo šetnje, a pritom treba pripaziti na nekoliko stvari.

Nikad dovoljno vode

Mnogi početnici zadaju si prevelik zalogaj jer misle da je to ipak „samo obično hodanje“, a ne tjelovježba. Međutim, to ne može biti dalje od istine, a kada to shvate, redovno sa sobom na hodanje nose bocu vode.

Ključ uspjeha je u tome da se treba hidratizirati tijekom čitavog dana, a posljednje dvije čaše prije samog čina popiti pola sata prije nego što se uputite van. Kada se vratite, popijte čašu vode kako bi tijelo nadoknadilo izgubljenu tekućinu znojenjem.

Udobna obuća je ključna

Nabavite pravu opremu za svoje šetnje.

Ako imate ortopedskih poteškoća poput spuštenog stopala, odabir pravilne obuće prilagođene baš vama, još je važniji.

Usredotočite se na formu tijela

Samo hodanje ne zahtijeva puno vještine i vrlo je prirodno, ali određeni položaji tijela mogu vam poboljšati šetnju i ubrzati gubitak kilograma.. Usredotočite se na to da brada bude podignuta, a ramena ravna i lagano zabačene prema natrag. Trbušni mišići trebali bi biti aktivni, a leđa ravna.

Mijenjajte brzinu hoda

Hodanje u intervalima izvrstan je način koji će vam pomoći sagorjeti više kalorija i učiniti šetnju zanimljivom. Što se tiče hodanja, postoje tri različite vrste koraka: šetnja (kao kada razgledavate izloge), brza šetnja (lagano ubrzani korak) te šetnja snagom (brzi hod, uspinjanje).

Preporučuje se da se prvo zagrijete laganom šetnjom, a onda ubrzavate te postepeno svakih pet minuta mijenjate tempo. Time će se ubrzati i rad srca, što će potaknuti sagorijevanje većeg broja kalorija.