Portal 072info

Savjeti stručnjaka kako da spriječite jaku upalu mišića nakon vježbanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Na samom početku ističe kako je pogrešno vježbati do iznemoglosti pod upalom mišića jer na taj način ne dajete organizmu vremena da se oporavi.

1. Postepeno povećavajte intezitet vježbi
Ako radite duže i napornije, te povećavate intenzitet svaki put, upala mišića je neizbježna. Umjesto toga napravite manje izazove. Naprimjer, ako dižete tegove, povećavajte težinu lagano, ali ne i broj vježbi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Lagano podizanje intenziteta će izazvati bol u mišićima koju možete tolerisati”, kaže Straub.

2. Slušajte svoje tijelo, ne vaše drugare iz teretane
Bitno je znati da nemaju svi iste sposobnosti za vježbanje, te zbog toga ne trebate nikoga kopirati ili se truditi da radite količinski isto kao oni. Dok neko dobije upalu mišića, drugi to ne osjete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Slušajte svoje tijelo kada vježbate, a ne tijelo drugih osoba”, kazala je Straub.

3. Dajte tijelu odmora
Nakon napornog vježbanja koristite valjak od pjene kako biste izmasirali mišiće i uradite vježbe koje opuštaju mišiće. Ipak, to ne znači da trebate danima odmarati. Aktivnost, ne previše intenzivna, ubrzava proces izlječenja. Joga je odličan način da tijelo bude aktivno, a da nije izloženo velikom naporu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Ne preskačite vježbe uz koje odmarate
“Studije su pokazale da sesija istezanja jednako doprinosi odmoru tijela kao 10-minutne kardio vježbe nižeg intenziteta. Tako naprimjer možete prakticirati jogu umjesto da trčite, pedalati na stacioniranom biciklu ili hodati trakom”, kazala je Straub.

5. Istegnite se prije odlaska u krevet
“Istezanje prije spavanja unapređuje protok krvi što pomaže u liječenju bolnih mišića jer se putem krvi prenose hranjive tvari do oštećenih područja”, kazala je Straub.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko imate upalu mišića, odmorite te dijelove dva ili tri dana, ali radite lagane vježbe. Također, okupajte se u toploj vodi jer to pospješuje cirkulaciju te jedite proteinske obroke.

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME