12a7bbfb72ce7264639e2291198e35b8 jpg pagespeed ce IXONZi5OOF
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 18:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Od oko 380 miliona tona plastike proizvedene u jednoj godini, čak 228 miliona tona je ambalaža za hranu.

NER FIT

Zbog utjecaja nerazgradive plastične ambalaže na okolinu i zdravlje ljudi, mnogi se odlučuju za drastično smanjenje korištenja plastike i povećanje recikliranja, ali i za promicanje održivije ambalaže za hranu.

Iako plastiku ne možemo uvijek izbjeći kada pripremamo hranu ili kupujemo namirnice, možemo napraviti nekoliko promjena kako bismo smanjili svoj ugljični otisak.

Evo kako smanjiti upotrebu plastične ambalaže kada je riječ o hrani:

Tekst se nastavlja nakon reklame

1. Izaberite metalne ili bambusove slamke za višekratnu upotrebu umjesto plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu. Osim toga, papirne slamke za jednokratnu upotrebu su biorazgradive i ekološki prihvatljive.

2. Birajte flaše za višekratnu upotrebu koje nisu plastične ili bez BPA i razmislite o ulaganju u četkicu za flaše. Također, hranu možete držati i u teglama koje ste kupili zajedno s proizvodom, poput kiselih krastavaca.

3. Izbjegavajte kupovati povrće i voće koje je prethodno izvagano i stavljeno u plastične kutije ili folije.

4. Izbjegavajte plastične posude za ostavljanje hrane, birajte staklene ili bioplastične proizvode umjesto konvencionalne plastike.

5. Naučite ispravno reciklirati plastičnu ambalažu i ostatke hrane.

6. Ako volite plastične vrećice, kupite one s patentnim zatvaračem koje ćete oprati i dobro osušiti te kasnije ponovo koristiti. Svakako izbjegavajte one za jednokratnu upotrebu.

LIDER