Portal 072info

SAVJETI STRUČNJAKA: ‘Ovo je 13 najčešćih snova koje imamo, evo šta zapravo znače’

Mnogi ljudi imaju snove koji im se javljaju više nego jednom, ponekad i mnogo puta, tijekom života. Neke od snova lako je objasniti, dok su drugi puno misteriozniji.

Ako sanjate da vam ispadaju zubi, to se primjerice usko povezuje s problemima u komunikaciji. Ako se osjećate zatočeni u snovima, to znači da se osjećate zatočeni i u stvarnom žovotu. No, neke snove nije tako lako objasniti.

Ipak, to je pokušala napraviti profesionalna analitičarka snova Lauri Loewenberg, autorica brojnih knjiga o analizi snova (Dream on it: Unlock Your Dreams, Change Your Life) koja je analizirala neke od zanimljivih snova.

1. Kraj svijeta kakvog ga poznajemo

“Moji su snovi često apokaliptični i nikada ne mogu doći do nikoga jer nikad ne radi telefon. Ili su brojevi zbrkani ili je uređaj pokvaren, pa tako usred apokalipse ne mogu doći do svoje mame.”

“Kraj svijeta se često povezuje s velikim promjenama koje se događaju u vašem osobnom svijetu. Te promjene ponekad su seoba iz grada, promjena posla, prekid veze, prestanak pušenja itd. Način na koji se naš unutarnji um oprašta od starog svijeta zna biti prilično dramatičan, pa je bolje da prihvatimo način na koji se naš novi svijet slaže. Vaša nemogućnost da koristite telefon vjerojatno simbolizira nemogućnost da izrazite svoje brige ili da ih kažete svojim roditeljima jer su preosobne”, objasnila je Loewenberg.

2. Polje i Jim

“Stojim na polju i muškarac po imenu Jim kombijem se odveze do šupe usred polja. Izađe iz kombija, uđe u šupu i iz njega iznese jednu raketu za vatromet. Ipali ju, ona eksplodira i širi se sve dok ne prekrije cijelo nebo. Tada se probudim.”

“O, ovo je dobar. Polje može biti vezano uz karijeru ili ljubavni život, ali zbog šupe mislim da je više vezano za karijeru. Šupa je mjesto u kojem držimo svoj alat, mjesto u psihi i kojem skladištimo vještine. Muškarac je vaša sposobnost da budete nametljivi, da se istakneme i da vodite svoj posao. On ima ime jer ste ga identificirali kao dio sebe. Jedna jedina raketa simbolizira vašu želju da se istaknete, a samo nebo je vaša granica”, stručnja je analiza sna.

3. O ne, moji zubi

“Imam uznemirujuće snove kako mi zubi ispadaju u usta. Labavi su i čudnog oblika, skoro pa preveliki za moja usta i izrasli su pod čudnim kutevima. Onda se odjedno odvoje i moram ih ispljunuti. Uvijek mi je tako neugodno u snovima i pokušavam to skriti od drugih”.

Lauri kaže: “Ispadanje zubiju je jedan od najčešćih snova koje sam susreta. Zubi u vašim snovima simboliziraju vaše riječi. Imate li inače sklonosti reći stvari zbog kojih vam je kasnije neugodno? Dovodite li se u neugodne situacije i govorite možda više nego biste li trebali (zubi koji su preveliki za vaša usta). Ovaj san vam zapravo pokušava pomoći da usavršite svoje vještine komunikacije”.

4. On me pokušava ubiti

“Cijeli život sanjam nekoga tko me pokušava ubiti. Ponekad ima šešir kao Freddy Krueger, ali većinu puta ne znam tko je to. Ali znam da je muškarac i to muškarac koji me lovio po nekoliko različitih lokacija, po bakinoj kući, ispred crkve iza bakine kuće i po velikom skladištu.”

“Lauri objašnjava” Kada vas love u snovima, to obično znači da pokušavate izbjeći nešto u stvarnom životu, nešto poput konfrontacije s nekim, neke obveze, teške situacije itd. Zašto uvijek bakina kuća? Bake su obično jako mekane i dopuštaju nam da se izvučemo s raznim stvarima, pa to za vas možda predstavlja lagani izlaz. Ali primjetite kako nikad niste uspješni u tim snovima. To vam vaš um govori da se ne možete sakriti od problema. Zato je bolje da se s njim suočite i riješite ga.”

5. Hitler i kiklop

“Kad sam bio dijete imao sam stalnu noćnu moru. U njoj je moja obitelj bila u posjeti Hitlerovom ljetnikovcu i prenoćila je u motelu u blizini Hitlerove kuće. Izbila je velika oluja, motel je bio prebukiran i morali smo dijeliti sobu s kiklopom. Un je umjesto zjenice u oku imao rotirajuću crvenu kocku. On nas je probudio usred noći vičući: “kamen se raspada”. Kocka se potom raspala na dva dijela, a njegova se očna šupljina također raspala na dva dijela.”

Lauri kaže: “Kao dijete vjerojatno ste imali saznanje da je Hitler bio jako zla osoba, pa ste možda to sanjali kad god ste bili u nevolji ili u situaciji u kojoj niste ništa mogli promijeniti. Oluja sugerira nešto turbulentno, izvan vaše kontrole. Ne mogu si pomoći da ne pomislim kako ovaj san možda ima veze sa razvodom ili nekim drugim oblikom rastave. Kocka umjesto zjenice i kiklopova bol sugerira i ukazuje na vašu emotivnu bol usred razvoda.

6. Usta puna stakla

“Sanjam da su mi usta puna stakla i da moram komadiće vaditi iz svog jezika i obraza.”

Lauri kaže: “Svaki san koji je fokusiran na usta obično je povezan s komunikacijom u stvarnom životu”. Kada nešto morate izvaditi iz usta u snu, obično to znači da morate o nečem progovoriti u stavrnom životu. Slomljeno staklo simbolizira krhke situacije o kojima morate progovoriti, budući ne želite povrijediti ničije osjećaje ili uzrokovati drame.”

7. Padajući slon

“Imao sam ušestao san koji je djelomično inspirirao jednu od mojih tetovaža. Tijekom drugog razreda srednje škole sanjao sam velikog bijelog slona kako polako hoda građevinom koja je arhitektonski podsjećala na Taj Mahal. Bio je lijep i sunčan dan, a slon je hodao po rubu građevine. Onda se sunovratio i pao. Kad je pao stisnuo se na veličinu kikirikija.”

Lauri kaže: Padovi u snu obično se povezuju s nekim razočaranjem u stvarnom životu. Slon možda simbolizira koliko vas je to pritiskalo u to vrijeme. Kako je slon bio bijele boje, ne mogu si pomoći a da ne mislim da to ima veze s vašim životom nakon srednje škole jer bijela boja u snovima simbolizira nove početke. Dobar je znak da se slon smanjio jer to znači da je težina cijele situacije splasnula u vašoj psihi.

8. Tigar

“San se događa na parkiralištu stambenog kompleksa u kojem sam živio dok sam bio mlađi, s možda sedam ili osam godina. U njemu sam zatočen na parkiralištu, a vreba me veliki bijeli tigar koji se skriva iza auta i zgrada i ne da mi pobjeći. Kako sam postao stariji, san se malo promijenio i postao sam manje preplašeniji tigra. Ipak, koliko se sjećam, nikad nisam napustio parkiralište.”

Lauri kaže: “Zatočenost u snu simbolizira i zatočenost u stvarnom životu. Tigar koji vreba predstavlja depresiju ili ansioznost ili čak strah od vaše vlastite agresivnosti. Kako ga se manje bojite čini se da se sve bolje nosite s problemom, ali niste još izašli s parkirališta, pa trebate i dalje raditi na izlasku iz vaše zone ugode kako biste ukrotili zvijer”.

9. Problem s kornjačom

“Podignem svoju kornjaču i ispod nje su male kornjače. Nastave izlaziti i ja moram pronaći dodatne akvarije za sve kornjače”.
Lauri kaže: “Ovaj san sugerira da nešto u vašem životu raste i umnaža se. Da li ste puni ideja ili dobivate sve više radnih zadataka? Potreba da nabavite nove akvarije sugerira da želite pohraniti sve svoje ideje ili o čemu se već radi.”

10. Brate, pazi se

“Stojim na brežuljku koji okružuje jezerce i gledam dva mlađa brata kako u njemu plivaju. Kako ih gledam dok plivaju, primjetim dva aligatora kako su izvirila iz vode i kako plivaju odmah iza njih. Uvijek se probudim prije nego li saznam što se dogodilo.”

Lauri kaže: “Obično stvorenje s velikim ustima i puno zubiju u snovima simbolizira nekoga u stvarnom životu tko puno kritizira i ujeda riječima. Da li su u to doba vaša braća bila izložena kritikama? Moguće je i da se vaša braća nisu igrala već simboliziraju dio vas koji se boji kritika ili nekoga oko vas kojeg smartate dijelom obitelji. Činjenica da se radi o dva brata i dva aligatora sugerira da postoje dva razloga za zabrinutost.”

11.Smaknuće vještice

“Kad sam imao između 6 i 10 godina stalno sam sanjao staru vješticu zagrnutu crnim velom i kapuljačom u nikad joj nisam mogao razaznati lice. Znao sam da dolazi prema meni po specifičnoj buci koju je stvarala, a ja bih bio paraliziran od straha i ne bih uspio pobjeći. Kad bi mi se približila uvijek bih se probudio. Snovi su prestali jednog dana kada sam svojevoljno otkrio njezino sklonište i razbio joj sve bočice s napicima.”

Lauri kaže: “Prema mojim istraživanjima, djeca koja sanjaju vješticu obično se boje neke žene u svom životu, poput starije sestre, majke s naglom ćudi, ljutite bake itd. Sviđa mi se što ste na kraju razbili sve njezine bočice, što mi kazuje da ste se postavili u životu i da ta osoba više nema utjecaja na vas, odnosno njezina je čarolija prestala.”

12. Najgora haljina ikad

“Moja najgora mora je da se nađem usred guste šume odjevena u vjenčanicu koja je preduga i preteška. Tlo je blatnjavo i teško. Odjednom shvatim usred šume da je u donjem dijelu moje vjenčanice žena i da ju ne znajući vučem. Njezino je lice puno opeklina, kao i ruke. Moram nastaviti hodati jer ako stanem ona će me napasti. Nikad me ne uspije dohvatiti, ali ja nikad ne uspijem prijeći šumu”.

Lauri kaže: “Ovaj me san malo prestravio. Da li planirate vjenčanje? Ako je tako, onda ovo sugerira da ste zabrinuti da nešto iz prošlosti nosite sa sobom u brak. Ako se ne planirate vjenčati, san može sugerirati depresivnu situaciju nakon koje ne možete nastaviti dalje. Blato iz sna također predstavlja depresivnost i negativnost koji su preplavili vašu psihu. Žena u vjenčanici ste vjerojatno vi, a ožiljci predstavljaju okove vaše prošlosti.”

13. Potrebno je dvoje

“U situaciji sam u kojoj upoznajem Mary Kate i Ashley i tako sam uzbuđena što se to događa. San uvijek tako završava da shvatim da je riječ o snu i da sam sva utučena zbog toga”.

Lauri kaže: “Zapitajte se: koja je prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na neku zvijezdu? TV Šou u kojem se pojavljuje, neka pojedina uloga? Pjesma koju je pjevala? Mary Kate i Ashley najpoznatije su po humorističnoj seriji Puna kuća. Da li vi želite imati veliku obitelj? Snovi da ih upoznate mogu predstavljati želju da sami imate veliku obitelj. Sugeriram vam da idući put kad ih sanjate postanete lucidni i upitate Mary Kate i Ashley “što mi vi predstavljate?’ Dobit ćete odgovor.”

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box