Savjeti stručnjaka: Ovo su stvari koje radimo kada peremo zube, a mogu uzrokovati karijes

Screenshot 3 1015

Pranje zuba jedan je od rituala koji najčešće ponavljamo tokom života, većinu vremena, a da uopće ne primijetimo da to radimo automatski, piše Bright Side.

Ali to ne znači da ne postoje bolji (ili gori) načini za to. Naprimjer, postoje stvari koje radimo kada peremo zube, a koje bi na kraju mogle uzrokovati karijes, prenosi Tuzlanski.ba.

Fluor je srce i duša vaše paste za zube

Ovaj nevjerovatan izum, namijenjen svakodnevnoj upotrebi, proizvod je koji sadrži kombinaciju sastojaka od kojih je najvažniji fluor. To je zato što je njegova funkcija zaštita zubne cakline od bakterija, koje uzrokuju zarazne bolesti poput karijesa. Ove bakterije mogu prouzrokovati karijes na vašim zubima. Drugim riječima, upotreba paste za zube u vašoj zubnoj higijeni može smanjiti rizik od nastanka karijesa za oko 25% do 45%.

Koliko dugo perete zube, može imati uticaja i na karijes

Nažalost, većina ljudi pere zube samo oko 45 do 70 sekundi. To bi moglo biti povezano s brzim tempom kojim smo prisiljeni voditi svoj moderni život. Međutim, Škotski program kliničke efikasnosti zuba (SDCEP) preporučuje pranje zuba oko 2 minute kako bi se spriječilo propadanje zuba i druge bolesti povezane sa oralnom higijenom.

Previše ispiranja može oštetiti zube

Iako možda mislite da je sjajna ideja ukloniti sve tragove paste sa zuba nakon četkanja, temeljito ispiranje zapravo nije put kojim treba ići. Ili je barem to ono što je u studiji otkrio dr. Clement Seeballuck, klinički predavač dječje stomatologije na Univerzitetu Dundee.

Prema njegovim riječima, bolje je samo ispljunuti ostatke, jer pretjerano ispiranje može isprati fluor iz vaše zubne paste sa zuba, što njegovu namjenu čini manje efikasnom.

Pranje zuba noću je važnije nego što mislite

U istoj studiji dr. Seeballuk je također rekao da je četkanje zuba noću izuzetno važno. To je zato što dok spavamo ne stvaramo istu količinu sline kao kad smo budni. Zbog toga naša usta ne uklanjaju ostatke koji hrane bakterije sposobne da izazovu kvarenje zuba s lakoćom. Iz tog razloga stomatolozi često preporučuju da ne jedemo hranu nakon pranja zuba.

Manje šećera jednako je manjem broju karijesa

Uz pravilnu tehniku, SZO predlaže smanjenje potrošnje aditiva i šećera u hrani na manje od 10% dnevnih kalorija. Prema njihovim riječima, ovo nam može pomoći da se bolje brinemo o zubima.