Savjeti stručnjaka u periodu sniženja: Birajte pametno, kupujte što vam je neophodno

Screenshot 6 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Druga polovina zime vrijeme je kada brojne prodavnice odjeće i obuće počinju snižavati cijene svojih proizvoda, a kako zima odmiče sniženja su sve veća.

Upravo to je ono što se trenutno dešava te u izlozima svih prodavnica vidimo natpise koji poručuju da je u toku sniženje od 30 do 50, a nerijetko i 70 posto.

S razlogom se kupci pitaju kako je moguće da neki komad odjeće ili obuće bude snižen i 70 posto te kolika je onda njegova stvarna cijena. Međutim, to ih ne sprečava da iskoriste priliku i obnove svoj ormar. U svemu ovome, ipak, kažu predstavnici udruženja potrošača, treba biti i racionalan i ne zalijetati se i kupovati robu koja nam nije neophodna i koju ćemo kupiti “samo zato što je snižena”.

Pojedini proizvodi sniženi su i za 70 posto (Foto: T. S./Klix.ba)
Pojedini proizvodi sniženi su i za 70 posto (Foto: T. S./Klix.ba)

“U dosta slučajeva, tamo gdje je istaknuto sniženje od 30 do 70 posto, dešava se da je vrlo mali broj proizvoda zaista snižen 70 posto. I natpisi ‘totalna rasprodaja’ često povuku kupce da uđu u neku prodavnicu, misleći da se možda ta prodavnica zatvara i da će za malo novca uspjeti kupiti neki kvalitetan komad odjeće ili obuće, međutim to ne bude tako. U svakom slučaju, prilikom kupovine građani treba da obrate pažnju na to da li im je zaista potrebno sve to što bi kupili povedeni brojnim sniženjima, da li zaista imaju toliko novca da mogu lagerovati garderobu u ormarima i da imaju zalihe koje im nisu potrebne. Znači, ne radi se ovdje uvijek o sniženjima gdje ćemo nabaviti sve ono što će nam koristiti, ali mi jesmo potrošačko društvo i bez obzira na svu priču o tome kako nemamo novca, naši potrošači itekako iskoriste ova sniženja”, kazala je za Klix.ba Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

Savjetovala je Marić potrošačima da kupuju onda kada im je nešto zaista potrebno, da dobro provjere da li proizvodi koje kupuju mogu da se zamijene ako im ne odgovaraju, pogotovo kada se radi o odjeći.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona, također smatra da kupovine i tokom velikih sniženja treba optimizirati.

“U ovom momentu, kada imamo opšti rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, nafte i naftnih derivata, mnoge potrošače povedu ta sniženja odjeće i obuće, jer porodični budžeti, plate i penzije koje građani imaju, inače nisu dovoljni ni da kupe osnovne prehrambene proizvode, pa mnogi samo čekaju sniženja kako bi uspjeli kupiti sebi i svojoj porodici ono što im je neophodno”, kazala je Bulić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Bulić smatra kako do tako velikih sniženja dolazi zbog hiperproizvodnje obuće i odjeće u cijelom svijetu te kako se na naše tržište šalju neprodate zalihe robe sa zapada.

“Ta roba se uglavnom na zapadu prodaje u velikim paketima i vaga se na kilogram. Ne mora značiti da je to roba lošeg kvaliteta, ali činjenica je da je to uglavnom roba koja je ispala iz prodajnog ciklusa u visokorazvijenim zemljama, nije se prodala i onda ide na manje razvijena tržišta koja kaskaju za trendovima, a onda i cijene budu neobično niske pa se pitamo kako se proizvođačima uopšte isplatilo da prave taj proizvod. Dosta ljudi se povede tim niskim cijenama pa nekad kupe i više nego što im treba i što su planirali i onda dovedu i sebe i porodicu u problem, ukoliko im je budžet ograničen”, istakla je Bulić.

Pozvala je Bulić kupce da budu oprezni, racionalni i da dobro provjere kvalitet proizvoda koje kupuju kako ne bi došli u situaciju da se poslije žale.

“Veliki je broj potrošača koji ovu priliku iskoriste da sebe i svoju porodicu opreme za narednu zimsku sezonu po znatno nižim cijenama. Moj savjet je da se kupuje, ali pametno, da se vodi računa o odnosu cijene i kvaliteta, ali i da se ne prelazi prvobitni plan za kupovinu, to jeste da se ne kupuje više nego što je potrebno, jer pred nama je jedna teška godina, kada je vrlo izvjesno da će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti rasti”, zaključila je Bulić.