Screenshot 3 61
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Krompir je jedna od najčešće korištenih i najsvestranijih namirnica u našoj kuhinji. Međutim u zavisnosti od sorte i željenog recepta potrebno ga je različito pripremati te u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti omiljeno povrće.

Krompir dolazi u svim vrstama, različitih boja, oblika, veličina, okusa i tekstura, a postoji jednako toliko mnogo načina da ga pripremite. Bez obzira da li ga pečete, pržite ili gnječite, postoji nekoliko ključnih koraka koji mogu napraviti ili pokvariti konačno jelo.

Neke sorte krompira su za neka jela prikladnije od drugih – na primjer ako planirate peći, pržiti, pirjati ili praviti pire odlučite se za krompir s niskim sadržajem vode i škrobom kao što je bijeli krompir.

Crveni krompir je pravi odabir ako pravite supu, gulaš ili čak salatu od krompira, jer ima visok sadržaj vode koji uz nizak nivo škroba pomaže da zadrži oblik kada se kuha.

Žuti mladi krompir može se peći, pasirati ili koristiti u supama i salatama, zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi.

Pazite da kupujete kvalitetne komade bez posjekotina, ožiljaka ili klica. Pored odabira prave vrste krompira, jednako je važno i kupovati kvalitet. Krompir treba biti čvrst, bez mekih dijelova, mrlja ili promjena boje.

Bitno je čuvati ga na hladnom i mračnom mjestu

Potrebno mu je tamno skladište da ne postane zelen, jer raste u mraku i najbolje ga je čuvati u sličnom okruženju. Sunčeva svjetlost uzrokuje da krompir počne zeleniti. Boju dobija od hemikalije zvane solanin, koja može biti toksična. Međutim, ukoliko na njemu postoji samo nekoliko zelenih mrlja, vjerovatno se ne mora cijeli odbaciti.

Također je najbolje da se čuva u hladnom okruženju. Izaberite mjesto koje je hladno i mračno s dobrom ventilacijom, ali ne u frižideru. Na temperaturama frižidera škrob se počinje pretvarati u šećer, što može promijeniti njegov ukus i utjecati na to kako se “ponaša” u jelima.

Trebali biste težiti upotrebi krompira u roku od jedne sedmice od kupovine. Kad se krompir čuva u idealnim uvjetima, može izdržati nekoliko sedmica, ako ne i duže. Ali najbolje je da ih iskoristite u roku od sedam dana.

Ako ne možete iskoristiti sav krompir na vrijeme, može se čuvati i u zamrzivaču.

Savjeti za pripremu

Najbolje je oprati krompir neposredno prije upotrebe, a kao i većinu povrća i krompir je najbolje ne prati i ispirati prije skladištenja, jer vlažna vanjska strana može potaknuti kvarenje.

Oguljeni krompir stavite u hladnu vodu dok ne bude spreman za kuhanje kako bi spriječili da potamni. Voda ispire škrob i sprečava ih da promijene boju.

Također, zbog škroba potrebno mu je više soli od ostalog povrća. Zbog toga je jako važno soliti ih kad su vrući, bez obzira je li u pitanju pire, pečeni ili prženi.

Postoji trik kako dobiti savršeno hrskav pomfrit, a to je dvostruko prženje. Ovo je siguran način za dobivanje hrskave korice izvana, s lepršavom i prozračnom unutrašnjošću.

Za savršeni pečeni krompir izbjegavajte upotrebu aluminijumske folije. Još jedna tajna savršeno pečenog krompira je soda bikarbona. Da biste postigli najhrskaviju koricu na pečenom krompiru, pokušajte ga djelomično prokuhati u loncu vode s pola kašičice sode bikarbone prije nego što ga stavite u pećnicu.