Screenshot 3 69
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

U zavisnosti od dizajna i uređenja vaš životni prostor može izgledati manje ili više prostrano, uredno ili čisto, a praćenjem savjeta koji preporučuju odabir svjetlijih tonova zidova ili određeno pozicioniranje namještaja možete izvući maksimum i unaprijediti prostorije da izgledaju što bolje.

FIXGEHALT

Jedan od najčešćih savjeta i preporuka dizajnera interijera za vizuelno povećanje prostora koje doprinosi izgledu prostranosti jeste korištenje svjetlih tonova, a posebno bijele boje. Također, preporučuju se i druge neutralne nijanse, poput blijedo žute i bež boje.

Pažljivi odabir zavjesa i način vješanja može dodatno “proširiti” prostoriju. Ako zavjese okačite direktno na prozore, možda ćete nenamjerno smanjiti prostor. Vješanjem zavjesa izvan okvira prozora – tačno na ili nekoliko centimetara ispod plafona “zavarat će oko” te vizuelno izdužiti zidove što će učiniti da prostor izgleda veće.

Mali detalji kod uređenja stanova čine veliku razliku, ali izbjegavajte mnogo sitnih ukrasa jer će to učiniti da prostor i površine djeluju neuredno i pretrpano. Također, prostorije nije potrebno međusobno usklađivati, ako nisu povezane otvorenim vratima.

LIDER

Često zidovi ostanu neiskorišteni, a u malom prostoru je njihov značaj ogroman. Zato treba koristiti zidne ormariće, poput onih koji se stavljaju u kuhinje, kao i police i druge komade namještaja koji mogu biti od pomoći.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zidni ormari mogu biti pozicionirani iznad kreveta, sjedeće garniture, iza ili iznad vrata i u uglovima, a prostor na kom ne možete držati namještaj uvijek može poslužiti za ogledala, slike, fotografije i druge ukrase. Dokazano je da ogledala čine prostor vizuelno većim, tako da ih možete postaviti nekoliko u stanu.

Iako se može činiti kontraproduktivnim, odmicanje namještaja od zidova i uglova prostor može vizuelno povećati. Uzevši u obzir da vašim stvarima treba prostora – bolji utisak će ostaviti čisti i otvoreni uglovi.

Kreativno sakrijte peći i klima uređaje – radijatore možete maskirati navlakama ili pozicioniranjem komada namještaja ispred, a pored klima uređaja možete postaviti police sa knjigama i cvijećem koje će skrenuti fokus sa uređaja.

Organizirano skladištenje odjeće i negomilanje (posebno na omiljenoj stolici u uglu) može doprinijeti da soba izgleda mnogo urednije.

Također, vješanje slika treba biti organizirano i uravnoteženo. Ako posvuda objesite previše slika, one mogu unazaditi cijeli dizajn i izgledati neuredno.