Portal 072info

Savjeti za zdravo i sigurno ljeto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez obzira na kratkoročne vremenske prognoze i vremenske prilike i neprilike u određenim dijelovima BiH, ljeto je kalendarski stupilo na scenu poodavno, pa je neophodno znati, a ako ste znali, podsjetiti se na neke od važnih činjenica kad je u pitanju zaštita na visokim temperaturama, posebno mlađih i starijih osoba.

Također, bitno je znati i kako čuvati namirnice, koje konzumiramo, kakve nam prehrambene navike trebaju biti, te kako postupiti u slučaju ekstremno visokih temperatura, navodi se u saopćenju koje su na početku ljetne sezone priredili u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, hronične bolesnike, dojenčad te malu djecu. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavamo tokom ljeta.

Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. Bez obzira na tip kože najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska na sunce, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja;

Potrebno je postepeno izlaganje suncu, prvi dan ne duže od 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme, uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama  u periodu od deset do šesnaest sati. Preporučljivo je oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima, te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna količina vode od najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša, ali potrebno je unositi tečnost polako, u manjim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, koja će samo pojačati gubitak tekućine iz tijela.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrbežom kože, te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka. Ukoliko radite u vrtu, planirate izlet u prirodu ili provesti večer uz obalu obavezno ponesite sprej za zaštitu od insekata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja, te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica, kažu stručnjaci INZ-a.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela, upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom vašeg suđa i pribora za rad sa hranom, naročito daske za rezanje mesa.

Većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60  stepeni Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni. Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Tako svake godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica bude prijavljeno stotine slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Pojednostavljeno, pravilo “Četiri O” podrazumjeva “operi” sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, “ohladi” namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦstepena Celzija, termički “obradi” namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda, jer na temperaturama višim od 60 ͦ C uništavate većinu bakterija, te “odvoji” namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pridržavajući se navedenih savjeta vjerovatno ćete biti u prilici da iskoristite sve prednosti ljeta, eventualnog boravka na moru, rijekama i suncu bez posljedica po vaše zdravlje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME